Nvidia stelt dat Intel vuil spel speelt om de concurrentie te elimineren. Daarom klaagt het bedrijf Intel nu aan. Het gaat om het buitensluiten van de chipsetmaker voor toekomstige Intel-processors, beginnend bij de Nehalem-processor.

Ceo Jen-Hsun Huang van Nvidia zegt dat zijn bedrijf deze juridische strijd niet is begonnen, maar dat het zich wel moet verdedigen. “Intels acties zijn bedoeld om te voorkomen dat wij gebruik kunnen maken van de licentierechten die Intel ons levert.” Het bedrijf zegt hierover al een jaar te hebben onderhandeld. Tot nu toe zonder resultaat.

Geheugencontroller

Chipsetmaker Nvidia reageert daarmee op een aanklacht van Intel die stelt dat het licentiecontract tussen de twee bedrijven niet geldt voor zijn volgende generatie processors. Die generatie omvat dus de Nehalem, die volgende week officieel uitkomt. Apple, Lenovo en Dell hebben al servers met die nieuwe processor onthuld.

Kernpunt is het feit dat de Nehalem een geïntegreerde geheugencontroller heeft. Intel-concurrent AMD heeft dat al enkele jaren voor zijn processors. Daarmee krijgt de systeemchipset een andere rol toebedeeld. Daarnaast werken Intel en AMD aan het integreren van meer chipsetfuncties in de cpu. AMD heeft daarvoor al Nvidia-concurrent Ati overgenomen.

Patenten

De overeenkomst die nu ter discussie staat, is in 2004 gesloten. Daarbij heeft de processorproducent een licentie genomen op de patenten van Nvidia voor onder meer 3D- en gpu-technieken (graphical processing unit). De chipsetproducent eist nu ook beëindiging van Intels licentie op die patenten.