Dat beweert Nvidia die al geruime tijd overhoop ligt met Intel over licentierechten op diens nieuwe chipsettechnologie, waarbij de geheugencontroller in de processor zit. Nvidia kan hierdoor geen chipsets maken voor Intels nieuwe Core i-chips. Hier loopt ook een rechtszaak over.

Het marktaandeel van Intel op de markt voor grafische chips neemt snel toe: van 49 procent in het derde kwartaal vorig jaar naar 53 procent nu. Dat blijkt uit onderzoek door het bureau Jon Peddie Research, schrijft Cnet. Nvidia's aandeel liep in dezelfde periode terug van 28 naar 24 procent. Volgens Jon Peddie heeft Intel binnen het segment van de geïntegreerde grafische chips voor laptops zelfs 80 procent marktaandeel.

'Agressieve bundelverkoop'

Nvidia grijpt deze nieuwe marktcijfers aan om Intel te beschuldigen van misbruik van zijn machtspositie bij het bundelen van Intel-processors met Nvidia-chips. Volgens Nvidia probeert Intel concurrentie op twee fronten te belemmeren: de groeiende markt voor chipsets voor mini-laptops en de ontwikkeling van chipsets voor Intels nieuwe Nehalem-technologie, bekend van de Core i-serie processors.

Op de netbookmarkt, waar Nvidia actief is met zijn Ion-chipset, ondervindt het bedrijf flinke hinder. "Intels tactiek om Ion te bestrijden is de meest agressieve die we tot nu toe van een concurrent hebben gezien. Ze bieden de Atom met eigen chipset aan voor 25 dollar, maar als de goedkoopste Atom-chip wordt gebruikt in combinatie met Ion kost hij 45 dollar", zegt Nvidia-baas Jen Hsun Huang tegen Cnet. "Een consument zit dus altijd vast aan Intel." Daar moet wat aan gedaan worden om consumenten te beschermen, stelt Huang.

'Appels met peren'

Intel bestrijdt de verklaringen van de Nvidia-baas. "Hij vergelijkt appels met peren. Die 45 dollar is een adviesprijs, die in de praktijk altijd lager uitvalt, en hij vergelijkt dat met een onderhandelde prijs die realistischer is", verklaart een Intel-woordvoerder tegenover Cnet.

Het conflict tussen beide bedrijven over ontwikkeling van chipsets voor de Core i-processors is ook nog steeds onopgelost. In beide kwesties beschuldigt Nvidia Intel van dezelfde concurrentievervalsende praktijken als die waarvoor Intel afgelopen week nog schikte met concurrent AMD. Voor een bedrag van 1,25 miljard dollar legde Intel met AMD de ruzies over patenten en concurrentievervalsing bij.

In mei gaf de Europese Commissie Intel nog een boete van 1,06 miljard euro. De openbare aanklager in New York is onlangs ook een zaak tegen Intel begonnen wegens monopoliemisbruik.