Dat zegt Mike Rayfield, algemeen manager van de mobiele tak van Nvidia. Volgens hem valt de keuze op Windows CE omdat het volwassener is dan Android.

Verder is Windows CE "stabiel besturingssysteem dat al miljarden keren werd verkocht". Daarnaast prijst Rayfield het lage geheugengebruik en de grote app-collectie. Nvidia werkt ook met Android voor smartbooks, maar zegt dat het door de huidige beperkingen van dat besturingssysteem nog minimaal een half jaar gaat duren voordat het naar de smartbook gebracht kan worden. Smartbooks zijn kleine computers die op de ARM-processor draaien.

Matige prestaties

Zo worden de iconen die gemaakt zijn voor smartphones op een smartbook van 8 of 9 inch te groot weergegeven met Android. Daarnaast worden alle video's gerenderd met Java-code, en dat is te langzaam voor HD-video. "Er is geen hardware-acceleratie, het draait allemaal om software", zegt Rayfield. "Iedereen heeft het over Android voor smartphones, de realiteit is dat er op dit moment geen optie is voor grotere schermen."

Daarnaast propageert Rayfield de visie van ceo Jen-Hsun Huang, dat het System-on-Chip (SoC) systeem Tegra voor de ARM, binnen enkele jaren gaat zorgen voor de helft van de omzet van Nvidia. Ook zou Tegra gaan zorgen voor hogere winstmarges.

HD-video

Nvidia gebruikt Tegra om smartbooks te optimaliseren voor Windows CE. In combinatie met speciale grafische chips wordt het mogelijk om bijvoorbeeld HD-video te ondersteunen. De CE-systemen kunnen daardoor veel meer multimediale content aan.