Chipfabrikant Nvidia heeft met het presenteren van de kwartaalcijfers over Q2 2013 de verwachtingen van analisten in een aantal opzichten overtroffen en rapporteerde een sterk afgelopen kwartaal voor de desktop- en met name servertak. Wel baren de sterk tegenvallende cijfers van de Tegra-divisie zorgen, ondanks dat het bedrijf de verwachtingen van aandeelhouders al maanden probeert te temperen.

Nvidia liet een winst noteren van 96,4 miljoen dollar over zijn tweede fiscale kwartaal waarin een totale omzet van 977,2 miljoen dollar geboekt werd. In vergelijking met vorig jaar daalt de omzet met 6,4 procent en is het winstcijfer 19 procent lager.

Tegra-problematiek

De Tegra-divisie is het slechtst presterende jongetje van de klas en moet ten opzichte van vorig jaar 70,7 procent omzet prijsgeven. Nvidia rommelde met de specificaties van de Tegra 4i, liet in testen tegenvallende prestaties noteren en bracht de tabletchip veel later op de markt dan volgens het schema de bedoeling was.

Toch hoopt de chipfabrikant op een sterk tweede halfjaar voor de nieuwe Tegra-chips, die met name in high-end Android tablets en smartphones te vinden moet zijn. Onder meer Asus, Acer, Toshiba en HP zullen de Tegra 4 in hun tabletproducten gaan voeren. Ook Nvidia zelf zou met een tablet bezig zijn waarin het Tegra-vlaggenschip de motor vormt. Dit nog aan te kondigen apparaat moet tegenwicht bieden aan de high-end tablets van bedrijven als Samsung, HTC en Sony, die de laatste tijd de voorkeur geven aan processors van concurrent Qualcomm.

Veel vraag naar GPU's voor supercomputers

De desktop- en servermarkt doen het beduidend beter voor het Amerikaanse bedrijf, dat al jaren grafische chips voor high-end toepassingen ontwikkelt. De GPU-tak groeide in vergelijking met vorig jaar met 7,5 procent, voornamelijk door een meer dan verdubbelde verkoop van grafische processors aan serverfabrikanten. Alleen de laptopbusiness stelde teleur met een omzetdaling van 1,7 procent.

Eind juni lanceerde het bedrijf de draagbare Nvidia Shield-spelcomputer, waar in de Verengide Staten tot nog toe slechts een paar duizend exemplaren van zijn verkocht. Toch wordt de productie omhoog geschroefd en verwacht Nvidia een opleving in de verkoopcijfers van het product. Ook van de pc verwacht Nvidia komend kwartaal meer.