Intels "oneerlijke handelspraktijken" maken het Nvidia onmogelijk om chipsets te maken voor toekomstige Intel-processoren. "Totdat deze kwestie door een rechter opgelost is, stellen we investeringen in nieuwe chipsets uit", laat Nvidia in een statement weten.

Beide bedrijven voeren een rechtszaak over de vraag of Nvidia het recht heeft om onder de huidige licentieafspraken chipsets mag maken voor processoren met een DMI-bus. Nvidia vindt van wel, Intel claimt dat het licentiecontract niet geldt voor de volgende generatie processors.

Nehalem

Nieuwere Intel-processoren, zoals de Nehalem gebruiken een DMI-bus. Intel-concurrent AMD heeft dat al enkele jaren voor zijn processors. Daarmee krijgt de systeemchipset een andere rol toebedeeld. Daarnaast werken Intel en AMD aan het integreren van meer chipsetfuncties in de cpu. AMD heeft daarvoor al Nvidia-concurrent Ati overgenomen.

Nvidia blijft wel grafische chipsets maken voor oudere Intel-processoren zonder DMI-bus. "We blijven innoveren voor Intel-processoren met een front side bus-architectuur", zegt een Nvidia-woordvoerder. "We geloven dat deze markt een lang en gezond leven voor zich heeft."