Nvidia kijkt serieus naar de mogelijkheden voor eigen processors op basis van de x86-instructieset zoals gebruikt door Intel en AMD. Die compatibele chips zijn dan niet bedoeld voor concurrentie over de volle breedte van Intel's productbereik. Nvidia zoekt het juist in de snelgroeiende markt van netbooks en andere mobiele internetapparaten (de zogeheten MID’s, mobile internet devices).

Toekomstplannen

Dit zegt vice-president Michael Hara van de producent van grafische chips. Hij voegt daar wel aan toe dat dit plannen zijn voor de verre toekomst. “Zo’n overstap is over een jaar of twee, drie zinnig.” In de tussentijd ziet het bedrijf meer brood in de energiezuinige chipontwerpen van Arm. Nvidia heeft zelf al een geïntegreerde processor ontwikkeld en brengt die in de tweede helft van dit jaar op de markt.

Die chip (codenaam Tegra) combineert de eigen grafische Geforce-chip met een Arm-processor. Laatstgenoemde is niet x86-compatibel. De energiezuinige ontwerpen van Arm zijn veel in gebruik voor mobiele apparaten, maar Intel's Atom-ontwerp wint terrein. Volgens Nvidia verbruikt de Tegra slechts een tiende van de energie die de Atom verstookt.

Arm versus x86

“Tegra is een complete computer-on-a-chip. De vereisten voor dergelijke producten zijn een zeer laag energieverbruik, een zeer kleine omvang en toch een hoge efficiency. Er komt een dag dat dat ook geldt voor de x86-markt.” Volgens Hara is dat nu dus nog niet aan de orde.

Processormakers Intel en AMD zijn het daar niet mee eens. Eerstgenoemde heeft eerder al Arm-chips laten vallen, maar zet nu een vergaande samenwerking op met chipfabrikant TSMC. De twee gaan samen Intel's x86-chip Atom combineren met andere chips om geïntegreerde producten te bieden voor mobiele toepassingen, waaronder ook smartphones.

AMD waagt zich niet op die markt, maar wil meedoen op de markt voor netbooks. Ook deze chipproducent roept al tijden dat energiezuinigheid er echt niet alleen is voor laptops.