Bij de presentatie van kwartaalcijfers van Philips zijn de beursplannen bevestigd door financieel directeur Pierre-Jean Sivignon. Philips zal de beursgang "als passieve investeerder" afwachten, zei Sivignon volgens persbureau ANP.

NXP heeft vrijdag een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). Het aantal aandelen dat verkocht wordt en de prijs per aandeel zijn nog niet bekendgemaakt.

Persbureaus Reuters en Bloomberg tekenden de beursplannen van NXP al eerder op uit anonieme bronnen. Met de beursgang in de Verenigde Staten wil NXP minimaal 1 miljard dollar ophalen om schulden af te betalen.

Investeringsmaatschappijen

NXP werd in 2006 opgericht als afsplitsing van Philips. Een aantal investeringmaatschappijen nam voor 6,4 miljard euro een belang van circa 80 procent in de chipmaker. Dit bedrag werd grotendeels op de balans van NXP gezet. Philips hield ongeveer 20 procent van de aandelen.

NXP is er de afgelopen jaren maar nauwelijks in geslaagd de miljardenschuld terug te dringen. Begin 2009 had NXP een schuld uitstaan van 6,4 miljard dollar.

Meer niches

Onlangs presenteerde NXP een nieuwe koers: meer aandacht voor niche geavanceerdce chiptoepassingen met hoge marges. Veel chipontwikkeling voor massaconsumptie-artikelen is de afgelopen jaar afgestoten.