Iets meer dan 160 NXP-medewerkers vertrekken naar Virage Logic. Ook krijgt dat Amerikaanse bedrijf een deel van NXP's apparatuur en patenten op halfgeleidertechniek CMOS in handen.

Het Amerikaanse bedrijf zet in Eindhoven een onderzoekscentrum op waar het samen met NXP nieuwe producten zal ontwikkelen. De eerste vruchten van deze samenwerking moeten begin 2011 commercieel verkrijgbaar zijn.

Licentie op patenten

NXP krijgt in ruil voor de researchtak circa 2,5 miljoen aandelen Virage Logic. Op dit moment vertegenwoordigen die een waarde van ongeveer 14 miljoen dollar.

Daarnaast krijgt NXP een licentie voor 3,5 jaar op de afgestoten patenten. Ook krijgt het een deel van de omzet die gemaakt wordt met die patenten. Voor dat laatste deel van de deal betaalt NXP 60 miljoen dollar aan de Amerikaanse firma.

Vorige week kondigde NXP aan de activiteiten voor televisies en settop-boxen te verkopen aan de Amerikaanse chipmaker Trident. In ruil daarvoor krijgt NXP een meerderheidsbelang in dat bedrijf.

Klein, kleiner, te klein

De Amerikaanse vaktitel EE Times ziet in de deal met Virage Logic de zoveelste afslanking van NXP, maar plaatst ook vraagtekens. "Hoeveel kleiner kan NXP worden in een markt waar grootte en kritische massa zo belangrijk zijn? Hoeveel meer kan er afgesneden worden van het ooit-zo-fantastische-bedrijf voordat het geheel uit elkaar spat?"