Dit meldt het Financieele Dagblad. Het bedrijf wil af van van de rentebetalingen die betaald moeten worden op de  zes miljard dollar aan obligaties, aldus de krant. NXP zou al vanaf begin januari in het geheim werken aan een plan om die schuld weer terug te kopen van beleggers.

Het zou gaan om de zogenaamde 'unsecured debt', obligaties waarop geen garanties worden gegeven. "Beleggers krijgen een lager bedrag voor hun schuldpapier dan de nominale waarde, maar wel meer rente of zekerheden", aldus het FD.

Mogelijk bankroet

Eerder maakte een andere chipfabrikant, Freescale Semiconducter, plannen van gelijke strekking bekend. NXP heeft nog geen overleg gevoerd met de schuldeisers maar volgens 'betrouwbare bronnen' gaat dit binnenkort gebeuren.

Analisten houden rekening met een bankroet van de chipfabrikant. Beleggers met onverzekerde obligaties staan dan achteraan in de rij.

Bewogen jaar

NXP heeft een bewogen 2008 achter de rug. Eind vorig jaar stapte topman Frans van Houten op. In september besloot het bedrijf wereldwijd circa 4500 banen te schrappen.