Intel meldt dat de overgang naar het 10 nm-proces een jaar vertraging oploopt, tot zeker in de tweede helft van 2017. Dat maakt een einde aan de zo bekende 'tick-tock'-strategie van Intel.

Dat de chipfabrikant een derde generatie chips gaat bouwen op het 14 nm-proces kwam eind vorige maand naar buiten, maar toen was nog de bedoeling dat tegelijkertijd de eerste 10 nm-processor zou verschijnen. Dat laatste gaat niet gebeuren.

Van tick-tock naar tockerdietock

Voor de niet-kenners onder ons: de tick-tock-strategie houdt in dat Intel eerst het fabrikageproces verkleint (tick) en daarna verdere micro-architecturele verbeteringen binnen dat nieuwe verkleinde proces aanbrengt. Zo is de eerste chip op het 14 nm-proces, de Broadwell, de 'tick' en zijn de komende processoren op datzelfde 14nm-proces, de Skylake, de 'tock'.

Maar na de Skylake, die in de komende maanden op de markt verschijnt, zou dus de processor op het 10 nm-proces moeten komen, de Cannonlake, maar die komt dus nog lang niet. Sterker nog, na Skylake komt er een derde processortype van Intel op het 14 nm-proces, de Kaby Lake. Daarmee wordt het dus een 'tick-tock-tockerdetock'.

De Wet van Moore stelt dat de transistordichtheid verdubbelt per 18 tot 24 maanden. Dat gaat dus ditmaal niet gebeuren.

Lees ook:

De Wet van Moore sneuvelt, maar is dat een ramp? [TechRepo] Zo behoudt ASML de Wet van Moore