Het is vandaag 107 jaar geleden dat Grace Hopper werd geboren, wat Google viert met de verbouwing van zijn logo. Hopper was één van de eerste programmeurs van de elektromechanische oercomputer Mark I, van de Harvard-universiteit. Zij heeft de eerste compiler ontwikkeld en heeft het idee uitgewerkt van programmeertalen die onafhankelijk zijn van de machines waarop ze kunnen draaien. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van COBOL, wat tegenwoordig nog altijd dienst doet.

Lees meer over deze internetpionier op onze zustersite Computerworld.nl: Wie was Grace Hopper? En wat heeft ze voor ons gedaan?

Een mot debuggen

Verder geniet de informaticavrouw van het eerste uur bekendheid om haar ontdekking en benaming in 1945 van de allereerste computerbug. Dat was een mot die letterlijk verzeild was geraakt in een Mark II-computer van een marine-onderzoekslab. Het insect zat vast in het systeem wat daardoor niet goed meer werkte. Hopper en haar medewerkers moesten het dus debuggen.

Google heeft zijn bekende logo vandaag verbouwd om eer te bewijzen aan de Amerikaanse computerpionier Grace Hopper:

Naast computerpionier was Hopper ook professor, die op geheel eigen wijze complexe dingen kon uitleggen. Hier laat ze (letterlijk) zien wat een nanoseconde is, naast een microseconde: