Microsoft biedt nu het SP2 voor Office 2007 aan. Eén van de belangrijkste verbeteringen is de 'native' ondersteuning voor ODF (open document format). Daarnaast krijgen de kantoorapplicaties ondersteuning voor Adobe's PDF ingebouwd en brengt SP2 verbeteringen voor het prestatieniveau van mailclient Outlook. Naast die toevoegingen bevat het pakket alle patches die zijn uitgekomen voor Office 2007.

Hans Bos van Microsoft Nederland legt uit dat de ondersteuning voor andere bestandsformaten al wel mogelijk was, maar dan met plugins. Gebruikers en beheerders kunnen nu ODF of PDF als standaardformaat instellen, zodat documenten altijd in dat gekozen formaat worden opgeslagen.

Plugins niet achterhaald

Volgens Bos is de voornaamste verandering dat ODF en PDF nu gewoon onder Office en Microsofts bedrijfssupport daarvoor vallen. De plugins zijn hiermee niet achterhaald, stelt Bos. "Die bieden ook ondersteuning voor oudere Office-versies: 2003, XP en 2000." Microsoft zelf heeft geen plannen om ODF- of PDF-ondersteuning op te nemen in die voorgaande versies van zijn kantoorpakket. Die software valt dan ook niet meer onder de algemene support waarbij de producent nog nieuwe functies toevoegt.

De voorgaande versie, 2003, is net overgegaan naar de uitgebreide supportfase. Daarin voegt Microsoft geen functies meer toe, maar dicht het alleen nog kritieke beveiligingsgaten. Bedrijven kunnen wel betalen voor andere support in die verlengde fase. De ondersteuning voor de oudste versie, Office 2000, zit al sinds 30 juni 2006 in de uitgebreide fase. Die vervalt geheel op 14 juli dit jaar. Het uit 2001 stammende Office XP valt sinds 11 juli 2006 onder de uitgebreide support en krijgt na 12 juli 2011 geen support meer.

Bron: Techworld