De nieuwe bèta zal voor iedereen te downloaden zijn en bevat een volledig werkende (Engelstalige) versie van Office 2007 Professional. Wel is de software zo ontworpen dat de bèta na 31 januari 2007 niet meer kan worden gebruikt.

De software kan vanaf de site van Microsoft worden gedownload en dient te worden geactiveerd via een licentiecode. Deze code wordt na registratie bij Microsoft per mail toegestuurd.

Interface

Belangrijkste vernieuwing in Office 2007 is de grafische interface die gebruikers krijgen voorgeschoteld. Deze is compleet opnieuw ontworpen om de overdaad aan menu's en submenu's tot een minimum te beperken.

De nieuwe interface is overigens niet direct verwerkt in alle applicaties van Office. Vooralsnog kunnen alleen Outlook, Powerpoint, Word, Excel en Access gebruikmaken van de nieuwe interface.

De andere applicaties zullen in een volgende versie worden voorzien van een nieuw jasje. Overigens zal de opvolger van Office 2007 (voorheen Office 12) niet Office 13 gaan heten. Microsoft slaat dit getal uit bijgeloof over en zal zijn volgende versie dus onder de werknaam Office 14 gaan ontwikkelen.

Office 2007 kan naast de bestaande Office-versie worden geïnstalleerd. Zowel de applicaties uit de bèta als de reeds geïnstalleerde Office-versie kunnen dan worden gebruikt, met uitzondering van Outlook.

Ribbon

"Office bevat heel veel dingen die mensen niet weten te vinden", stelt Bas Paumen, productmanager voor Office bij Microsoft Nederland, tegenover Techworld. "De interface is daarom onder handen genomen, waarbij de vindbaarheid en bruikbaarheid van functies voorop stond."

Centraal in de navigatie staat de zogenoemde Office-knop waarmee gebruikers toegang hebben tot alle noodzakelijke functionaliteit, zoals opslaan en printen.

Meest in het oog springend in de nieuwe Office is echter de zogenoemde 'ribbon' waarmee Microsoft een einde heeft proberen te maken aan de hoeveelheid menuopties in zijn applicaties.

Deze ribbon is zo ontworpen dat het menu in een applicatie dynamisch wordt aangepast op basis van de handelingen van een gebruiker. Hierdoor worden bepaalde menuopties juist wel of niet getoond, waardoor er alleen daadwerkelijk te gebruiken opties worden voorgeschoteld.

Overigens kunnen gebruikers deze ribbon niet zelf aanpassen, zoals wel het geval is bij de werkbalken in eerdere Office-versies. Systeembeheerders kunnen deze ribbon overigens wel aanpassen en hierbij desgewenst aan Active Directory gekoppelde profielen aan koppelen.

Gebruikers kunnen wel zelf in beperkte mate de statusbar van de nieuwe Office-applicaties aanpassen, zodat in Word bijvoorbeeld het aantal woorden in de tekst direct kunnen worden getoond.

Klassieke weergave

Ook geeft de nieuwe Office gebruikers geen mogelijkheid de zogenoemde klassieke weergave in te stellen. Hoewel Bill Gates dit aanvankelijk wel geëist heeft, is deze mogelijkheid vanwege tijdgebrek niet toegevoegd.

Wat hierbij ook een rol speelt, is dat Microsoft naar eigen zeggen zo overtuigd is van de voordelen van zijn nieuwe interface dat het bedrijf meent dat de klassieke weergave niet langer nodig is.

Uit metingen van Microsoft blijkt dat de nieuwe navigatie binnen de Office-applicaties ervoor zorgt dat gebruikers 80 tot 90 procent minder hoeven te klikken om bepaalde functies te gebruiken. Dit levert een tijdswinst op van 40 tot 45 procent, aldus Microsoft.

Vista Microsoft zal begin juni een nieuwe bèta van Windows Vista als download vrijgeven. Bezoekers van de Winhec-conferentie, die momenteel in Seattle wordt gehouden, ontvangen de nieuwe bèta van Office 2007 op cd-rom. Een nieuwe bèta van Vista ontbreekt echter in het pakketje. Bron: Techworld