Een paar maanden geleden heeft Rob Weir een test uitgevoerd om te kijken hoe de plugins van CleverAge en Sun voor Office 2003 werkten. Spreadsheets gemaakt in Googledocs, KSpread, Symphony, OpenOffice, CleverAge en Sun’s plugin werden onderling uitgewisseld. De resultaten vielen niet tegen. Alleen de documenten die waren gemaakt in KSpread en Symphony werden niet goed geopend in CleverAge. Verder ging het allemaal goed.

Maar ondertussen is er het een en ander veranderd. De grootste verandering is dat MS Office 2007 Service Pack 2 is uitgekomen met ondersteuning voor ODF. Dus heeft Weir de test opnieuw uitgevoerd, met ronduit bedroevende resultaten.

SP2 had interoperabiliteit moeten brengen tussen Office 2007 en andere pakketten. Maar nu blijkt dat een document dat in SP2 zijn gemaakt alleen goed kunnen worden ingelezen in SP2 zelf en met de CleverAge Plugin. SP2 leest alleen ODF-documenten die ook in SP2 zijn gemaakt.

Overigens is op andere punten de interoperabiliteit ook achteruit gegaan. Een spreadsheet gemaakt in OpenOffice wordt tegenwoordig bijvoorbeeld niet meer goed gelezen in KSpread en een document gemaakt in CleverAge wordt niet goed uitgelezen in Symphony.

Weir is in ieder geval teleurgesteld. Dit is een stap terug, maar hij wil ook vooruit kijken. “Dit is alleen maar code. En code kan opgeschoond worden. We weten precies wat er nodig is voor goede interoperabiliteit voor spreadsheets. En in feite bestaat alle code al die daarvoor nodig is. Het enige wat we nu nog nodig hebben is dat we het echt gaan doen, zonder te ver vooruit te lopen of te ver achter te blijven bij andere implementaties. Dat is meer een kwestie van timing en coördinatie dan van techniek.”

Bron: Techworld