Microsoft probeert al langer voet aan de grond te krijgen in de markt voor online kantoorsoftware, waar onder meer aartsrivaal Google het goed doet met Google Docs. Begin oktober had het bedrijf al aangekondigd dat Office Live hiertoe zou worden omgebouwd.

Vanaf gisteren is de bètaversie van Office Live Workspace (OLW) beschikbaar voor een beperkte testgroep. Internetters met een Windows Live ID kunnen zich inschrijven om op de wachtlijst te komen. TechCrunch kreeg alvast een demoaccount en was weinig enthousiast.

Eenvoudige tekstverwerker

Office Live Workspace bevat een online tekstverwerker genaamd 'Web Notes', die volgens TechCrunch vergelijkbaar is met concurrerende toepassingen. De tekstverwerker is erg eenvoudig en volstaat slechts om een memo te schrijven of aantekeningen te maken. De toepassing heeft geen spellingscontrole en gebruikers kunnen geen documenten naar hun eigen pc kopiëren: documenten staan online bij Office Live.

Documenten voor Office Live kunnen beter met Microsoft Word worden geschreven. Nadat Word-documenten zijn geüpload naar Office Live zal iedere wijziging in het document automatisch worden bijgewerkt in die online versie. Via Office Live kunnen de documenten worden gedeeld met derden, die bijvoorbeeld commentaar kunnen geven. Office Live houdt alle verschillende versies bij en kan per gebruiker ruim 1.000 documenten bevatten (500 MB).

Saai en weinig innovatief

Office Live Workspace werkt alleen met Windows pc's met XP of Vista en Office XP of later. Mac-gebruikers of bezitters van alternatieve kantoorsoftware vallen buiten de boot. Volgens TechCrunch is dit het grootste probleem van Office Live Workspace: gebruikers kunnen er niet voor kiezen om het anders te doen. Bovendien moeten met de tekstverwerker Web Notes geschreven documenten eerst worden geknipt en geplakt om ze te kunnen exporteren.

De recensent van InfoWorld noemt Microsofts nieuwe gratis kantoorsoftware op zich handig, maar vindt deze saai en weinig innovatief uitgevoerd. Het delen van documenten, waarin alleen beurtelings wijzigingen kunnen worden aangebracht, "was het nieuwste van het nieuwste... in 1999". Een van Microsofts kleine concurrenten op dit gebied, InstaColl, heeft allang een toepassing waarbij documenten door verschillende gebruikers tegelijk bewerkt kunnen worden.

Bron: Techworld