Dat concludeert Alex Brown na verschillende tests. Brown is de voorzitter van de groep binnen de ISO die verantwoordelijk is om OOXML voor de standaardenorganisatie te beheren.

Om de testen uit te voeren heeft Brown het beschrijvende document van de Ecma genomen, een lijvig boekwerk dat niet geheel toevallig in .docx beschikbaar is.

Eerst haalde Brown het door een 'streng' testmodel, waarbij het document wordt vergeleken met de nieuwste versie van OOXML zoals deze bij ISO ligt, namelijk ISO 29500. Het zou trouwens erg verrassend zijn geweest als Office 2007 hier door de OOXML-test heen was gekomen, omdat de Ecma-versie (Ecma 376) voor de ISO-stemronde eind maart flink is aangepast. Met een aantal van rond de 122.000 worden dan ook geen verrassingen uitgedeeld.

Als het document tegen de Ecma 376-variant wordt getest (het overgangsmodel), blijven 84 fouten over. Toch blijft Brown optimistisch. "Ik hoop dat MS Office snel in lijn wordt gebracht met 29500, ook gezien de bewezen kunde van Microsoft om tussen Service Packs in aan het Office XML-formaat te sleutelen", schrijft Brown in zijn blog. "Ik hoop ook dat dit vervolgens zo blijft." Tegenover Zdnet voegt Brown eraan toe dat de echte vraag zal zijn of Microsoft vertrouwd kan worden en of ze zich zullen gedragen tegenover de standaardengemeenschap. "We zullen zien", zegt hij.

Brown is van plan om ODF aan een soortgelijke test te onderwerpen. Bron: Techworld