Wetenschappers van de Universiteit van Toronto hebben een manier gevonden om OLED-schermen scherper, efficiënter en ook nog eens goedkoper te maken. De Canadezen doen dat met behulp van een 1 atoom dikke laag van het chemische element chloor.

Elektronen chloreren

De onderzoekers voegen die laag chloor toe aan het indiumtinoxide dat tegenwoordig standaard wordt gebruikt als elektrode in platte schermen. Het gechloreerde indiumtinoxide laat een veel efficiëntere doorvoer van de elektronen toe. Bovendien kunnen enkele kostbare onderdelen van een OLED-scherm hierdoor weggelaten worden.

De wetenschappers chloreren het indiumtinoxide met behulp van een ultraviolet licht. Zo is het niet nodig om chloorgas te gebruiken. Op die manier is het proces volgens de wetenschappers veilig en bovendien betrouwbaar uit te voeren.

Twee keer zo efficiënt

Nadat de wetenschappers hun OLED-schermen hadden voorzien van chloor bleek uit een test dat deze schermen veel efficiënter waren dan reguliere, chloorloze exemplaren. Het scherm dat groen licht uitstraalt, laat hierbij het grootste verschil zien. Deze is twee keer zo efficiënt als een conventioneel OLED-scherm dat ingesteld is op een zeer hoge helderheid.

OLED's (organic light-emitting diodes) staan bekend om hun hoge efficiëntie, die bijvoorbeeld veel beter is dan bij LCD's (liquid crystal displays). Toch vermindert deze efficiëntie aanzienlijk als gebruikers hun scherm erg helder instellen. Met behulp van het gechloreerde scherm weten de Canadezen dat effect te voorkomen.

Eeder in consumentenapparatuur

De onderzoekers beweren dat hun vondst de grootschalige uitrol van OLED in consumentenapparatuur zoals televisies en verlichting zal versnellen. De chloortechnologie zou de barrière voor massaproductie van de schermtechniek verlagen. Omdat er minder materiaal nodig is voor Cl-OLED, zoals het chloorscherm gedoopt is, zouden de productiekosten eveneens lager zijn.