De 802.11s standaard laat verschillende soorten en merken draadloze apparaten gegevens doorsturen. Bij een storing van een access point kunnen apparaten er dan voor zorgen dat de gegevens worden omgeleid naar en andere draadloze zender. De standaard kan bovendien het bereik van een netwerk vergroten.

Deze ontwikkeling maakt het uitrollen van draadloze Wi-Fi netwerken volgens experts een stuk eenvoudiger, meldt NetworkWorld.

Schakels vangen op

Met de huidige 802.11 mesh standaard is het ook al mogelijk om verbinding te maken met andere draadloze apparaten (zoals een laptop die met internet verbonden is) om zo gebruik te kunnen maken van deze verbinding. De nieuwe 802.11s standaard is minder storingsgevoelig: wanneer één van het netwerk uitvalt, kan zijn functie worden overgenomen door een andere schakel.

De standaard heeft nu nog de status van 'draft' (vert: schets), wat inhoudt dat de technische specificaties nog kunnen veranderen voordat hij als finale standaard wordt goedgekeurd.

OLPC test

OLPC begon in 2006 met het bestuderen van de voordelen van mesh networen. Mesh laat goedkope Linux-laptops hun eigen draadloze netwerk vormen en laat ze met elkaar communiceren, zonder dat daarvoor een toegangspunt of een aparte server nodig is. Een aanwezige internetverbinding zou op deze manier ook onder alle computers in het mesh netwerk kunnen worden verdeeld.

Volgens Michail Bletsas, chief connectivity officer bij OLPC, was het logisch dat het bedrijf koos voor 802.11s, omdat er dan geen aanpassingen aan de TCP/IP network stack vereist zijn.

Daarbij is het mogelijk om de 802.11s code te draaien op een 802.11 network adapter, met een eigen geheugen en een kleine CPU. Dit betekent dat een OLPC-laptop zijn eigen CPU kan uitschakelen om stroom te besparen, terwijl de draadloze zender blijft werken en kan fungeren als schakel in het mesh netwerk.

Open Source

OLPC werk al sinds 2006 met de standaard en in september 2007 werd het open80211s consortium gelanceerd. Deze organisatie wil een open source software maken die de meest recente versie van het 802.11s-ontwerp ondersteunt.

Het project heeft inmiddels de helf van de benodigde code geschreven, waaronder de dynamic path selection, frame forwarding en peer link management. Wat nog ontbreekt is beveiliging en energiezuinigheid. Eerder dit jaar accepteerde de Linux Wireless Groep de broncode geaccepteerd voor tests. De groep beheert de ondersteuning van draadloze technologie en overziet de toevoeging van ondersteuning voor 802.11s in de Linux kernel.