Ethan Zucherman heeft de aankondiging van het open sourcen van de hardware opgetekend uit de mond van Nicholas Negroponte, op de TED 2009 conferentie in Californië. Volgens Negroponte verklaarde iedereen hem voor gek toen hij vijf jaar geleden het idee lanceerde van een kleine en simpele laptop. Nu beslaan de netbooks een aanzienlijk deel van de markt. Maar, volgens Negroponte, “Men heeft niet de juiste dingen van ons gekopieerd.”

Met netbooks kan niet alles. Om dat te bewijzen gooide hij laptops op het podium en moedigde iedereen aan hetzelfde te doen. Of om ze onder water te gebruiken, of in een stoffig Afrikaans dorpje. “Dan werken ze niet”, zei hij.

OLPC is nonprofit. Volgens Negroponte betekent dat dat ze een ander soort parners kunnen hebben dan gewone bedrijven. Zo kan OLPC samenwerken met kinderen en hun ouders. Maar als nonprofit organisatie word je behoorlijk tegengewerkt door de commerciële markt, aldus Negroponte. “Dat is tragisch.” Nu gaat OLPC het ontwerp van hun hardware open source maken, waarmee anderen worden uitgenodigd om het te kopiëren.

Negroponte voorspelde op TED dat er binnen drie jaar zo’n 5 tot 6 miljoen apparaten per maand op basis van het OLPC-ontwerp geproduceerd zullen worden. Natuurlijk wordt het inderdaad aantrekkelijk voor producenten om het ontwerp van OLPC te nemen en er een eigen laptop van te maken. Over de licentie waarmee het ontwerp wordt uitgegeven is ons nog niets bekend, maar als we de opvattingen van OLPC over open source er bij pakken, dan is het waarschijnlijk dat alle aanpassingen terug moeten worden gegeven aan de gemeenschap.

Bron: Techworld