De OMTP heeft na een inventarisatie in de telecombranche besloten dat er een universele, fabrikant-onafhankelijke standaard moet komen voor het aansluiten en opladen van mobiele apparatuur. De keuze is daarbij gevallen op micro-usb.

Bij OMTP zijn operators als Orange, T-Mobile, Telefonica, AT&T en Vodafone aangesloten, naast hardwarefabrikanten Nokia, SanDisk en Ericsson. De reden om voor usb (Universal Serial Bus) te kiezen is dat het al een de-facto-standaard in de pc-branche is.

Het USB Implementers Forum (USB-IF) had al eerder voor een universele standaard gepleit en staat uiteraard achter de keuze: "Usb biedt de gebruiker een eenvoudige plug-and-play-mogelijkheid en is wereldwijd de meest verbreide verbindingstechnologie. We zijn blij dat OMTP de usb-technologie als norm kiest voor mobiele apparaten", aldus Jeff Ravencraft, president van USB-IF.

Volgens cijfers van OMTP wisselt de Britse telefoongebruiker gemiddeld tweemaal per jaar van toestel, waardoor honderden miljoenen stroomadapters en datakabels in omloop zijn. Daarnaast is een enorme hoeveelheid randapparatuur met specifieke aansluiting nodig, zoals headsets en carkits.

Accessoirefabrikanten varen er wel bij, maar volgens OMTP leidt het tot onnodige kosten, een belasting van het milieu en een beperking in de keuzevrijheid van klanten.

Nokia speelde als OMTP-lid een doorslaggevende rol in de keuze voor micro-USB. Markku Verkama, directeur portfolioplanning van Nokia Technologie Platforms. "Het werk van de OMTP, die consensus over een schijnbaar simpele maar belangrijke aanbeveling tot stand bracht, is van verregaand belang. Door het aantal kabels te beperken die voor mobiele dataconnectiviteit nodig zijn, wordt het in de praktijk makkelijker voor gebruikers om onze toestellen te gebruiken en neemt de milieubelasting af."