Tegenvallende serververkopen zijn vooral de oorzaak van de dalende omzet en winst bij IBM, dat vannacht zijn kwartaalcijfers publiceerde. De totale omzet van de divisie Systems and Technology daalde met 23 procent. Grootste klap viel bij System x, de mainstream servers op Intel-technologie.

IBM presenteerde een nettowinst van 2,30 miljard dollar, 20 miljoen dollar minder dan in het eerste kwartaal van 2008. De totale omzet was 21,7 miljard dollar, een daling van 11 procent, maar als rekening wordt gehouden met de sterkere dollar ten opzichte van andere munteenheden zakte de omzet met 'maar' 4 procent. De grootste daling kwam vanuit EMEA, waar 18 procent minder werd verdiend, vooral door de andere verhouding van de euro ten opzichte van de dollar.

Services en software

Kijkend naar de verkopen in de servermarkt vallen de duikende omzetten op bij het al genoemde System x, maar ook bij de mainframes (System z). Waar in het geval van System x mogelijk nog sprake is van sterke invloed van de prijzenslag in deze mainstreammarkt, kan de daling van 19 procent in omzet bij System z alleen maar worden verklaard door sterk teruglopende vraag. Overigens zag IBM bij de in elkaar geschoven System p-serverlijn de omzet slechts met 2 procent dalen. Gelieerd aan de serverlijnen viel ook de omzet in storage ver terug met een daling van 20 procent.

Wat het nog wel redelijk tot goed deed waren de softwareproducten van IBM, zoals Lotus, Rational, Websphere en Tivoli. Ook de omzet in services hield redelijk stand.

Bron: Channelworld.nl