Ook andere operators kampen met toeleveringsproblemen voor het Google-toestel. Vodafone kon twee weken na de Nederlandse introductie van de Nexus One het toestel al niet meer leveren omdat de voorraden waren uitgeput. Het was onbekend hoe groot die voorraad toen was.

'Vanaf augustus'

Vodafone kon destijds niet voorspellen wanneer het toestel wel weer geleverd kan worden. Nu laat een woordvoerder van het telecombedrijf via e-mail weten: "De Nexus One-toestellen worden via HTC geleverd en zullen in de eerste week van augustus in de Vodafone winkels liggen."

Provider KPN gaat via zijn merk Hi ook de Nexus One aanbieden. Uit een even op de Hi-site opgedoken pagina blijkt dat het toestel op 18 augustus in de verkoop moest gaan. Die nu verdwenen pagina is nog wel terug te vinden in de Google-cache.

Schaarste

Die planning voor Hi is echter uitgesteld naar oktober. "De fabrikant kampt met schaarste aan onderdelen, daarom is levering ├╝berhaupt aan ons uitgesteld. Dit is waarschijnlijk ook bij andere partijen het geval, maar wie weet hadden ze al eerder een batch", aldus een woordvoerder van KPN. "De verwachting is dat de toestellen in de loop van oktober beschikbaar zijn."

De Nexus One was bij de lancering in Amerika niet bepaald een verkoophit. Hoe dit in Nederland precies zit, blijft onduidelijk omdat Vodafone nog altijd weigert inzicht te geven in het aantal toestellen dat is verkocht voordat de voorraad op raakte.

Google gestopt met verkoop

Google is zelf inmiddels gestopt met de verkoop van de smartphone. Na een betrekkelijk korte tijd dienst te hebben gedaan als webwinkel laat de zoekgigant de verkoop van de Nexus One toch liever over aan resellers en retailers, zoals Vodafone en KPN.