Walker Information for IT Services en leverancier CDW vroegen tussen 31 oktober en 7 november 772 ICT-professionals naar hun upgradeplannen richting Windows Server 2008. In die periode waren Bèta 3 en RC0 van het OS al op de markt. Uit deze Amerikaanse peiling blijkt dat zeventien procent van de ondervraagden al concrete plannen heeft gemaakt voor een upgrade naar de nieuwe telg. 63 procent verwacht op langere termijn over te stappen op Windows Server 2008.

Een betere beveiliging en een eenvoudigere setup en configuratie zijn volgens de onderzoekers de belangrijkste redenen om over te stappen. Voor 35 procent van de ondervraagden zijn ook de virtualisatiemogelijkheden die over een half jaar worden toegevoegd aan Windows Server 2008 een belangrijke reden. Overigens gebruikt een meerderheid van de ondervraagden nu al VMware, Xen of een ander virtualisatieplatform voor servervirtualisatie.

Nederlandse signalen

De officiële introductie van Windows Server 2008 staat gepland voor 27 februari, en als we de Amerikaanse cijfers mogen geloven eist het nieuwe OS al snel een aanzienlijk marktaandeel op. Toch lijken de Amerikaanse onderzoekers redelijk alleen te staan in de constatering dat Windows Server 2008 een vliegende start gaat maken.

"Ik kan me niet voorstellen dat die zeventien procent een volledige upgrade plant", zegt Alfred den Besten van onderzoeksbureau MarketCap. "Misschien dat de top van de Amerikaanse bedrijven alvast een server inricht met Windows Server 2008 om ervaring op te doen. Dat past ook wel bij de houding van Amerikanen: altijd meteen het nieuwste willen hebben. Wij zijn toch afwachtender."

"In Nederland is misschien maar vijf of zes procent van de bedrijven bezig met Windows Server 2008", vervolgt Alfred den Besten. "De onderkant van de markt is er absoluut niet mee bezig. Wij zien zelfs nog een behoorlijke bulk op Windows Server 2000 zitten en die zullen echt niet allemaal in één keer overstappen op Windows Server 2008." Volgens Den Besten zal vaak nog worden gekozen voor Windows Server 2003 als opvolger van 2000.

"We zien dat updates steeds trager gaan; dat hebben we ook bij Windows Vista gezien", aldus Den Besten. "Een nieuw serverbesturingssysteem heeft per definitie een grote impact. En waarom zouden we ook meteen upgraden? We hebben het maar over versie-upgrade van een serveromgeving. Met bijvoorbeeld een geclusterde VMware-omgeving valt veel meer winst te halen."

Ook marktonderzoeker Gartner is sceptisch. "Windows Server 2008 is niet aantrekkelijk genoeg voor gebruikers van Windows Server 2003", zegt Gartner-analist John Enck tegenover onze zustertitel ChannelWorld. Partners van Microsoft met klanten die WS 2003 gebruiken, zullen merken dat de vraag in eerste instantie achterwege zal blijven. Enck denkt dat de vraag naar WS 2008 pas in 2009 en daarna zal stijgen. "Organisaties staan eerst voor een uitgebreide testfase die normaal gesproken al meer dan een jaar duurt."

Testfase

“Bij ons speelt Windows Server 2008 nog niet”, zegt systeembeheer Frank Hensen van Auto Hoogenboom, een dealer van onder meer Audi. "Wij gebruiken hier veel maatwerk, en zo lang ons ‘core-pakket’ niet werkt met Windows Vista of Windows Server 2008 stappen we niet over."

Auto Hoogenboom moet op zowel hardware- als softwaregebied aan bepaalde eisen voldoen die voor een deel vanuit het moederbedrijf in Duitsland worden gesteld, legt Hensen uit. Een mogelijke overstap naar WS 2008 wordt eerst uitvoerig getest in een testomgeving. "Pas als alles vlekkeloos werkt, stappen we over."

Vooralsnog heeft Hensen nog geen signalen opgevangen dat een migratie er aan zit te komen. "En dat is best jammer. Het is toch altijd leuk om met nieuwe dingen te spelen. Maar wij hebben ook nog vrij lang op NT gezeten."

Brede uitrol?

Ook uitgever IDG heeft niet zo'n haast met een overstap naar Windows Server 2008. "Ik kijk er wel naar, gewoon omdat ik het zelf leuk vind", zegt systeembeheerder Rick Val. "Maar van een brede uitrol is voorlopig nog geen sprake. We wachten eerst op het eerste Service Pack en voor het testen nemen we minimaal een jaar de tijd."

Bij IDG draaien de meeste servers op Windows Server 2003, en enkele machines zelfs nog op Windows Server 2000. Val: "En dat voldoet allemaal prima, dus waarom zou je upgraden? We zullen toch eerst heel erg goed naar de toegevoegde waarde kijken."

Bron: Techworld