Dat onderzoek is uitgevoerd door Ziff Davis Enterprise onder achthonderd beheerders van datacentra van Global-2000 ondernemingen over de hele wereld. Veel datacentra hebben moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. De helft van de centra zegt in het State of the Data Center Research Report te kampen met een personeelsgebrek, 86 procent kan geen voldoende gekwalificeerde vacaturekandidaten vinden.

Naast de moeite om personeel te vinden, worstelen de centra met strenge Service Level Agreements (SLA's), de snelle groei van de centra en de kosten die dat met zich meebrengt. Elf procent van de centra meldt een groei van 20 procent of meer. De begrotingspost is de afgelopen twee jaar met gemiddeld zeven procent gestegen. “Wanneer we dit corrigeren voor een gemiddelde inflatie van drie procent, kunnen we stellen dat het budget voor datacenters gedurende de laatste vijf jaar slechts minimaal is gegroeid”, meldt Symantec.

Virtualisatie wordt door steeds meer datacentra gebruikt. De helft gebruikt het al, en negentig procent denkt er tenminste serieus over na. Driekwart denkt aan opslagvirtualisatie, of heeft dat al toegepast.

“De huidige datacenters zien zich gesteld voor almaar grotere uitdagingen op het gebied van SLA’s, toename van gegevens, personele problemen en kosten”, schrijft Kris Hagerman, groepspresident voor datacenterbeheer bij Symantec. “De services van datacentermedewerkers zijn nog nooit zo belangrijk geweest als nu, maar die medewerkers staan tegelijkertijd onder een enorme druk om meer te doen met minder middelen, en dat in een omgeving die van een complexiteit is waar je gek van zou worden.” Het bedrijf beveelt een standaardisatie van de software-infrastructuur aan. Bron: Techworld