Wereldwijd zijn er op dit moment 5,3 biljoen gezondheids- en activiteitentrackers in gebruik. De verwachting is dat het er in 2020 ruim 12.9 biljoen zullen zijn. Maar hoe effectief zijn die gadgets nu eigenlijk? Heel effectief, laat een groot Canadees onderzoek zien. Maar liefst 70% van de gebruikers van gezondheids- en activiteitenmeters heeft het gevoel dat de trackers ervoor zorgen dat hun gezondheid op peil blijft of verbetert.

Meer dan de helft van de Canadezen monitort gezondheid

In het onderzoek, onder andere uitgevoerd door professor Guy Paré van het HEC Montréal, werd een steekproef gedaan onder 4109 volwassen Canadezen. Het is een van de grootste onderzoeken over dit onderwerp die is uitgevoerd. De populariteit van gezondheids- en activiteitentrackers werd bevestigd: maar liefst 66,2 procent van de ondervraagden gaf aan zijn of haar gezondheid te monitoren. Een smartwatch en een fitnesstracker zijn het populairst bij het monitoren van de gezondheid van de gebruikers.

Populariteit smartwatches

Ook in Nederland lijkt de smartwatchtrend serieuze vormen aan te nemen. Met name de Apple Watch en de Samsung Smartwatch zijn de markt flink aan het veroveren. Inmiddels gaan ook steeds meer traditionele horlogemerken aan de slag met dit concept. Fossil bijvoorbeeld maakt Smartwatches die niet als zodanig te herkennen zijn. Ook het Scandinavische merk Skagen maakt klassieke horloges met smartwatch functionaliteit. Bij webwinkels als horloge.nl merken ze dat de belangstelling voor dit soort horloges flink groeit.

Wat meten de gebruikers het liefst

De nieuwe generatie gezondheidstrackers kan heel veel meten. Het Canadese onderzoek liet duidelijk zien waar de meeste gebruikers hun trackers voor gebruiken. De top 3 van informatie die gebruikers verzamelden:

1. Beweging. Meer dan de helft (51,5%) van de gebruikers wil graag weten hoe veel energie ze per dag verbruiken.

2. Voeding. Ruim 32% van de gebruikers hecht veel waarde aan de registratie van calorieën.

3. Slaap. Ook het monitoren van slaap is een populaire functie. Bijna 30% van de gebruikers houdt met een activity tracker bij wat hun slaappatroon is.

Connected Care: slimme data voor patiënten

Een andere categorie vormt de connected care. Dit is een nieuwe ontwikkeling binnen de gezondheidszorg. Patiënten verzamelen thuis data (bijvoorbeeld bloeddruk, hartslag of medicijninname). De gegevens worden automatisch doorgestuurd naar hun zorgverlener. Op die manier krijgen verschillende zorgverleners een duidelijk beeld van de toestand van de patiënt. Zo kan er sneller worden gehandeld. Voor de patiënt zelf is het voordeel dat hij of zij minder controlebezoeken aan een arts hoeven af te leggen. Ook de tevredenheid bij deze groep gebruikers werd onderzocht: maar liefst 88% van de gebruikers is zeer tevreden met deze vorm van monitoring.

Conclusies onderzoek

De onderzoekers concludeerden dat de populariteit van de trackers een uitgelezen kans is om de gezondheid van Canadezen te verbeteren met behulp van data. Ook zien ze mogelijkheden voor chronisch zieke patiënten die nu verhoudingsgewijs minder gebruikmaken van de trackers. Uit het onderzoek bleek dat met name mensen die gezond zijn de trackers gebruiken. De onderzoekers denken dat het interessant is om juist mensen met een slechtere gezondheid aan te sporen om meer gebruik te gaan maken van de trackers.