Uit een enquête die distributeur Businesscom uitvoerde onder de bezoekers van de jaarlijkse vakbeurs Telecomvak 2006 blijkt dat 60 procent van de ondervraagden meent dat voice over ip (voip) klaar is voor zakelijk gebruik. Meer dan 70 procent van de ondervraagden is ervan overtuigd dat voip de toekomst heeft, zowel zakelijk als privé.

De uitkomsten van de enquête van Businesscom staan in schril contrast met de resultaten van een onderzoek dat softwareleverancier Compuware uitvoerde onder 300 it-managers van grote Europese bedrijven. Bijna driekwart van de it-managers (73 procent) is bezorgd over de kwaliteit en betrouwbaarheid van voip, stelt Compuware.

Compuware wijt het gebrek aan enthousiasme bij de it-managers aan de gebrekkige voorbereiding bij de implementatie van voip. Meer dan eenderde van de organisaties brengt het prestatieniveau van applicaties als voip niet in kaart voordat ze worden geïmplementeerd.

Ook het monitoren van de kwaliteit van voip-gesprekken levert in de praktijk veel problemen op. Slechts 8 procent van de organisaties beheert en monitort individuele telefoongesprekken of is daarop voorbereid, aldus Compuware. Bron: Techworld