De inkt werkt doordat het een negatieve lading bevat. Normaal gesproken bevatten dit soort inkten alleen een positieve lading. De nieuwe inkt werkt als halfgeleider zodat er chips van gemaakt kunnen worden. De inkt is ontworpen door onderzoekers van Polyera, een bedrijf dat werkt met chemicaliën en materialen produceert voor flexibele en printbare elektronica.

"Door beide ladingen te combineren kunnen we chips en processors maken die sneller en energiezuiniger zijn. En dat is een bijzondere zaak," aldus Philippe Inagaki, CEO van Polyera, tegenover persbureau Reuters.

De nieuwe inkt kan met behulp van een aangepaste jet-printer worden aangebracht op dunne lagen plastic of papier. Daardoor zou het bijvoorbeeld eenvoudiger worden om scancodes te printen waardoor retailers makkelijker hun inventaris kunnen bijhouden. En doordat de inkt goedkoop zou zijn, kan de inkt op grotere schaal geprint gaan worden. "Het doel is om de inkt te gebruiken zoals bij het afdrukken van kranten. Dat gaat snel en is goedkoop," aldus Inagaki.

Maar volgens CEO Inagaki heeft de inkt meer potentie. "De inkt is ook in staat om op flexibele schermen gebruikt te worden, waardoor je het scherm daadwerkelijk kan buigen."

Onderdompelen

De ontwikkelaars stellen dat de inkt makkelijk te produceren is voor elektronicaproducenten. Voor de inkt, dat door Polyera is omgedoopt tot ActivInk, creëerden de ontwikkelaars een nieuw molecuul dat geen elektronen in het atoomrooster vasthoudt waardoor het makkelijker een negatieve lading transporteert. Het molecuul wordt vervolgens omgetoverd tot een printbare inkt door het onder te dompelen in een oplosmiddel.

Oprolbaar

Poylyera is niet het enige bedrijf dat zich bezig houdt met de verdere ontwikkeling van buigbare schermen en printbare elektronica. LG en Philips presenteerden begin vorig jaar een scherm dat opgerold kon worden.