De onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology publiceerden dinsdag over hun techniek die polymeren automatisch op hun plek laat vallen bij de totstandkoming van een geïntegreerd circuit. De wetenschappers ontwierpen een sjabloon die polymeren spontaan zichzelf laat rangschikken tot bruikbare patronen.

Chips worden steeds kleiner en zijn daardoor lastiger en duurder om te maken. Deze techniek kan zorgen voor een kostenverlaging, meent hoogleraar Caroline Ross van MIT, een van de betrokken wetenschappers.

Blokjes

Het gebruik van licht om piepkleine structuren in chips te maken wordt steeds lastiger, nu de chips alsmaar krimpen. Een veelgebruikte methode is een straal van elektronen die patronen naar lagen fotoresistent materiaal kan overbrengen. Omdat er steeds hogere eisen worden gesteld aan computers, moeten details die op de chips worden geëtst steeds dichter bij elkaar worden geplaatst, met vaak slechts enkele tientallen nanometers daartussen.

De MIT-onderzoekers komen nu met een alternatief voor elektronenstralen. De polymeren groepeerden zichzelf rond blokjes die tevoren waren aangebracht.

Intel

MIT is niet de enige die onderzoek doet naar zelfbouwende chips. Ook Intel, Philips en Micron onderzoeken verschillende materialen en ontwerpen voor zelf-assemblage.

Op dit moment worden chips gemaakt door bepaalde patronen in halfgeleidende materialen te etsen, met behulp van een combinatie van licht en fotogevoelige chemicaliën.