De VMware Certified Design Expert (VCDX) is een vervolgcertificaat op de VMware Certified Professional (VCP). Houders van de VCP kunnen later dit jaar de opleiding volgen bij de door het bedrijf gekozen opleidingsinstellingen. De VCDX is beschikbaar voor zogenaamde VAC-partners, wat staat voor VMware Authorized Consultant. Het bedrijf heeft ondertussen een opzet gepubliceerd.

Uiteindelijk moeten kandidaten twee examens af gaan leggen om de VCDX-papier te behalen. De eerste is een beheertest, waarbij ook een practicum wordt afgenomen. Daarop volgt een examen in ontwerp van virtuele omgevingen. Daarna moeten de kandidaat een eigen ontwerp verdedigen tegenover een panel. De examens moeten later deze maand beschikbaar komen. Certificaten volgen dan later dit jaar.

Rene van der Linden, technisch consulent bij Qwise en zelf een certified professional, denkt dat VMware met het nieuwe certificaat meer diversiteit wil creëren in de opleidingen. "Op zich is de VCP-opleiding van zichzelf al redelijk zwaar", zegt Van der Linden. "Ik denk dat VMware meerwaarde wil creëren, omdat anders de VCP ondanks de moeilijkheid gemeengoed dreigt te worden."

Hij denkt verder dat er, zeker bij grotere bedrijven, wel degelijk vraag zal zijn naar een apart certificaat voor architecten. "Een bank waarvoor ik een opdracht heb gedaan wil bijvoorbeeld dat naast de uitrol ook het ontwerp door VMware zelf is goedgekeurd", zegt Van der Linden. "Dat doen ze vooral voor de ondersteuning. De virtuele omgeving is immers een fundament en moet gegarandeerd werken", aldus Van der Linden. Bron: Techworld