De download is beschikbaar voor de verschillende versies van Windows. Een hele rits testools worden meegeleverd, terwijl de applicatie met een ingebouwde debugger komt. Verder meldt het IEblog dat de bugdatabase voor het eerst is opengegaan voor publieke testers, die ook gelijk de bugs op belang kunnen rangschikken.

Hoewel de officiële titel van de download 'Internet Explorer 8 Beta 1 for Developers' benadrukt Microsoft dat iedereen de browser mag downloaden en installeren.

Microsoft heeft met IE8 ingezet op de hantering van webstandaarden, iets waar al langer om geklaagd wordt bij IE. Een van de meest vocale klagers, Opera, heeft al laten weten dat zij IE8 een stap in de goede richting vinden. Hakon Wium Lie, de CTO van de Noorse browserbouwer, laat in een email aan blogger Todd Bishop van Seattlepi weten dat hij hoopt dat Microsoft alles op alles zet om IE8 door de Acid2- en zelfs de recente Acid3-test komt. Overigens is de beloofde Acid2-slaging van de IE8 bèta nog geen feit, volgens Microsoft vanwege een tussentijds toegevoegde security-update in de cross-domaintoegang.

Nieuwe functionaliteiten voor gebruikers zijn onder meer het automatisch herstellen van een crash, en webslices, een RSS-achtige notificatiebalk. Bron: Techworld