Smartphonefabrikanten, het is tijd om serieus te gaan nadenken over het terugplaatsen van de 3,5 mm poort op toestellen - tenminste totdat jullie usb-c-audio onder de knie krijgen. We hebben de laatste tijd een heleboel usb-c-dongels en usb-c-headsets bekeken met allerlei verschillende telefoons en de conclusie is: dit is een zootje, vooral bij third party-headsets. We leggen uit waarom.

Compatibileit

Het eerste probleem is een gebrek aan basale compatibiliteit. Als je bijvoorbeeld de usb-c-dongel neemt van de Motorola Z2 Force of de Sony Xperia XZ2, werkt het niet met een Google Pixel 2 XL, Samsung Galaxy S8 of OnePlus 6. Ook de headset van de HTC U11 werkt niet op veel andere telefoons.

De dongels die je met de Pixel 2 XL krijgt daarentegen, werkt met al die toestellen, wat ook geldt voor de usb-c-koptelefoon van de Huawei P20 Pro. Maar als je de usb-c-dongel uit de doos van de Huawei P20 Pro pakt en deze wilt gebruiken op de Pixel 2 XL van je partner, werkt het weer niet. Alleen dit al is zo frustrerend dat je je niet werkende koptelefoon op de grond wilt gooien om erop te stampen.

Hierna: Het probleem zit hem hier in de manier waarop de DAC is geïmplementeerd.

De reden voor al deze incompatibiliteiten ligt aan de manieren waarop elke fabrikant de telefoon, de dongel en de gebundelde usb-c-headset heeft gebouwd. Het sleutelcomponent is de DAC, de digitaal-analoogomzetter. Zoals de naam al aangeeft, is de DAC verantwoordelijk voor het omzetten van digitale audio in analoge audio.

Twee types dongels

De overgrote meerderheid van de dongels die ik heb geprobeerd - van Lenovo, Sony en Huawei, bevatten geen DAC. Ze gebruiken de DAC in de telefoon om het signaal te converteren naar analoog voordat het naar de headset wordt gepompt via usb-c. Deze telefoons gebruiken de usb-c-poort als een 3,5mm-poort in de vorm van usb-c en we kunnen dit daarom gepast analoge usb-c-dongels noemen.

De uitzondering die ik ben tegengekomen is de usb-c-dongel die is meegeleverd met de Pixel 2 XL van Google. Deze bevat een DAC om het digitale signaal van de smartphone te lezen. Omdat het een USB Audio Accessory is (een klasse usb-audio-apparaat) werkt elk toestel dat ik heb geprobeerd - en een paar laptops - zo'n beetje zoals verwacht. Deze kunnen we dan ook als digitale usb-c-dongels beschouwen.

Geen DAC

Je vraagt je wellicht af waarom de meeste toestelmakers geen DAC gebruiken in hun usb-c-dongels. Ik neem aan dat de reden daarvoor ligt in de kosten, zoals je je misschien nog herinnert van de rel die losbarstte toen Google zijn originele digitale usb-c-dongel wilde verkopen voor twintig dollar, waarna het bedrijf de prijs halveerde.

Koppel een analoge of passieve usb-c-audio-adapter of hoofdtelefoon in een Google Pixel 2 XL en je hoort een oorverdovende stilte. Lees verder: Hoe een gebrek aan uniformiteit het plezier in deze headsets de grond in boort.

Het frustrerende hier is het gebrek aan logica en uniformiteit. Waarom werkt een analoge usb-c-dongel niet op een Pixel 2 XL of OnePlus 6 als de toestellen (althans, in de uitvoeringen die we gebruikten) op Qualcomms SoC's Snapdragon 835 en Snapdragon 845 zijn gebaseerd, die allebei de Aqstic DAC van Qualcomm op de chip hebben?

We vroegen dit aan Google en een woordvoerder legde uit dat dit nu eenmaal de regel is. Hoewel analoge audio via usb-c mogelijk is, is het geen onderdeel van de specificatie van de headset. Ja, het is gemakkelijker, maar het is niet vereist, sorry.

Usb-data inschakelen

Om het nog gekmakender te maken, verschillende toestellen die we uitprobeerden met de digitale usb-c-dongel van de Pixel 2 XL werkten, maar pas nadat je usb-data-overdracht in Android inschakelde na het koppelen. Ja, heel erg intuïtief. Nog leuker: je moet dit doen élke keer als je de headset opnieuw koppelt om dit te laten werken.

Een LG G7 werkt niet met de digitale usb-c-koptelefoon van de Huawei P20 Pro, totdat je usb-data-overdracht inschakelt, en dat elke keer opnieuw. Op de volgende pagina: Er is hoop...

Maar er is hoop.

Huawei levert zijn P20 Pro met zowel een digitale usb-c-headset als een analoge usb-c-dongel. Op elke andere plek zou het verwarrend zijn om die dongel te gebruiken, maar bij de P20 Pro werkt het gewoon. Het toestel vertelt je zelfs wat er aan de hand is naar gelang op je de dongel of de headset aankoppelt:

Zo kan het ook: daadwerkelijk nuttige informatie als je iets koppelt.

Met de inbegrepen digitale usb-c-headset van Huawei werkt het gewoon. Als je gedurfd een third party-adapter koppelt, zoals de digitale usb-c-dongel van de Pixel 2 XL, krijg je een waarschuwing, maar dan nog werkt het en geeft automatisch nog energie door ook. En inderdaad, ook geen problemen met een analoge usb-c-dongel.

Lees verder: Vergelijking tussen toestellen met enkel usb-c en toestellen die usb-c én 3,5mm hebben.

Afijn, door deze puinhoop gravend om te zien welke dongels precies waar en wanneer werkten kwam ik op de volgende terugkerende patronen:

Bij usb-c én 3,5mm

De meeste toestellen met zowel usb-c als een legacy 3,5mm-aansluiting (LG G7, Samsung Galaxy S8) werken met usb-c digitale koptelefoons en dongels. De meeste daarvan dwingen je alleen elke keer opnieuw usb-data-overdracht in te schakelen. Dat is beter dan helemaal geen werking als je in het vliegtuig naar je muziek wilt luisteren. Deze toestellen ondersteunen bijna allen geen analoge dongels, maar omdat ze een 3,5mm-jack hebben, is dat ook niet nodig.

[h]Bij enkel usb-c[/b]

Bij de toestellen die de 3,5mm-aansluiting helemaal achterwege hebben gelaten, werkte het meestal. De Huawei P20 Pro functioneerde zoals je zou verwachten. De Xperia XZ2 van Sony en de Z2 Force van Lenovo werken ook prima met een analoge dongel, die in beide gevallen is meegeleverd. Dus je zou zeggen: usb-c alleen is beter.

Maar dan...

Op de laatste pagina: Uitzonderingen en gebrek aan uniformiteit leveren vragen op.

De uitzondering die we tegenkwamen - en dit is ongetwijfeld niet uniek - waren de Pixel 2 XL en de nieuwe Razer Phone. Geen van beide heeft een analoge pass-through. Google verwijst je dan wel naar een website waar je de benodigde accessoire kunt kopen (dankjewel, Google!) vertelt de Razor Phone niet eens waaróm je niets hoort.

Verouderde technologie, blijkbaar, maar dit functioneert tenminste precies zoals je verwacht.

Dit probleem speelt nu al, maar gaat alleen maar groeien met upgrades en het verzamelen van een la vol met usb-c-dongels en headsets, net als je vroeger een la met verschillende opladers en connectors had. Maar toen kon je tenminste aan de buitenkant nog zien wat het was en waar het geschikt voor was.

Hadden we nou maar een of andere universele technologie of aansluitingen die exact zo functioneert als je verwacht. Hmm...