Extreme presenteerde gisteren een Software Developer Kit met API's waarmee derde partijen oplossingen kunnen bouwen die samenwerken met het OS van Extreme. De netwerkfabrikant hoopt dat er op deze manier meer software beschikbaar komt die de prestaties, beveiliging en schaalbaarheid van het netwerk verbeteren.

De SDK is echter niet alleen bedoeld voor softwarebouwers, maar ook voor netwerkfabrikanten die hun apparatuur via XML willen laten samenwerken met die van Extreme. "Dat gaat dan tot op het niveau van het doorgeven van MAC-adressen en IP-routes", zegt Jan Hof, bij Extreme Director of Field Marketing EMEA. Hof noemt als voorbeeld de samenwerking met Avaya op het gebied van VoIP.

Extreme stelt wel voorwaarden aan het gebruik van zijn SDK. Hof: "De SDK is gratis te gebruiken maar we vragen een derde partij wel een licentie te ondertekenen. In het geval van technische problemen biedt Extreme ook rechtstreeks ondersteuning."

Widget Central

Om de softwareontwikkeling nog een extra zetje te geven, onthulde Extreme gisteren de site 'Widget Central'. Hier kunnen netwerkbeheerders tips voor netwerkverbeteringen plaatsen in de vorm van bijvoorbeeld een scriptje of een rule set. Een tip kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het uitschakelen van poorten die niet in gebruik zijn om zo het energieverbruik terug te dringen. Ook kunnen ontwikkelaars op Widget Central hun tools kwijt. Extreme stelt hier bovendien referentiewidgets beschikbaar voor ontwikkelaars.

Extreme heeft alvast zelf 25 widgets geplaatst in de categorieën ‘Deploy’, ‘Monitor’, ‘Operate’ en ‘Optimize’. Zo zijn er tools voor IPv6-configuratie, beheer van PoE-poorten en VoIP Universal Port Provisioning en hulpjes voor het uitrollen van de Extreme-switches. "En we hopen dat bezoekers zelf weer widgets gaan aanpassen", zegt Hof. Extreme staat zelf niet garant voor de correcte werking van de widgets. Widget Central is dan ook beduidend laagdrempeliger dan de SDK.

De stappen van Extreme passen in de trend dat netwerkfabrikanten steeds meer energie steken in software in plaats van in hardware. De OS en dienstverlening moeten nu al het onderscheid met de concurrentie gaan maken, is de filosofie van een industrie die zich lang op de apparatuur zelf heeft gericht. Vorige week werd bekend dat Cisco zijn Integrated Services Routers (ISR) en Wide Area Application Services (WAAS) van Cisco worden per direct opengesteld voor ontwikkelaars van buiten. Ook Foundry en Juniper maken een beweging in dezelfde richting.

ExtremeXOS 12.1

Extreme presenteerde gisteren ook nog een hele reeks aan nieuwe producten. Zo is het modulaire besturingssysteem ExtremeXOS toe aan versie 12.1. ExtremeXOS bevat al meer dan een jaar de voorziening Universal Port voor switchautomatisering op basis van activiteiten. Zo kan Universal Port worden ingezet om edgepoorten dynamisch te configureren wanneer apparatuur wordt aangesloten, of om energie te besparen en de beveiliging te verhogen via geplande Power over Ethernet-stroomonderbrekingen. In ExtremeXOS 12.1 kunnen nu alle activiteiten in het logbestand van de switch worden gebruikt om een geautomatiseerd proces te starten.

Nieuw in het aanbod van Extreme is de Summit X350-reeks van Gigabit Ethernet-switches. De Summit X350 is beschikbaar met 24 of 48 poorten. In de VS heeft het model met 24 poorten een adviesprijs van 19995 dollar. Het model met 48 poorten kost duizend dollar meer.

Tot slot onthulde Extreme nog enkele access point die de toekomstige 802.11n-standaard ondersteunen, een draadloze netwerkcontroller en nieuwe modules voor de BlackDiamond-switch die Power over Ethernet toevoegen aan het bestaande chassis en het aantal Gigabit en 10 Gigabit-poorten uitbreiden.

Bron: Techworld