De ict-bestedingen gaan dit jaar met 6 procent achteruit in vergelijking met vorig jaar. Dat zegt Gartner in een update van zijn eerdere voorspelling. In maart verwachtte het onderzoeksbureau nog een daling van 3,8 procent.

Onlangs voorspelde branchegenoot Forrester een daling van maar liefst 11 procent voor dit jaar. Dat is flink lager dan eerst verwacht (3 procent), maar de analisten van het bureau zeggen dat daardoor wel de bodem eerder wordt bereikt. De Amerikaanse ict-markt leeft in het vierde kwartaal weer op, en de wereldwijde volgt begin komend jaar.

Herstel begint in 2010

Volgens Forrester dan, Gartner is pessimistischer gestemd. Dat onderzoeksbureau verwacht dat het herstel in 2010 pas begint. Softwareverkopen zullen stijgen met 3,2 procent, terwijl services groeien met 3 procent. Telecom krijgt te maken met een lichte groei van 2,3 procent en de hardwareverkopen zullen stabiliseren.

Ondertussen blijft het dit jaar nog kwakkelen, aldus Gartner. Dat bureau verwacht voor 2009 een wereldwijde omzet uit ict van 3,2 biljoen dollar. Vorig jaar werd nog 3,4 biljoen dollar uitgegeven. Volgens Gartner lijkt de economische tegenwind wat te gaan liggen, maar worden ict-budgetten nog steeds gekort en consumenten houden nog immer de hand op de knip.

Hardware daalt sterkst

Vooral de verkoop van hardware krijgt het zwaar te verduren met een daling van 16,3 procent. Daarbij komen nu ook slechtere voorspellingen voor telecommunicatie en services, die respectievelijk 4,6 en 5,6 procent moeten inleveren. Software wordt nog wel gekocht, zij 1,6 procent minder dan vorig jaar.

Bron: Channelworld.