Het is ondanks geruststellende woorden van Oracle namelijk niet zeker wat er gaat gebeuren met de diverse producten en platformen van Sun Microsystems. Het is al gebleken dat de databaseproducent eigenlijk alleen uit was op Java. De server- en storagehardware van Sun is maar bijzaak. Verder heeft Oracle eind vorige maand een kort daarvoor overgenomen virtualisatieproduct geschrapt.

Servermigratie

HP biedt onder de naam Sun Complete Care flinke kortingen op producten en een gratis migratie naar HP-producten die op Solaris draaien. Dit aanbod bestaat uit gratis migratieadvies, financieringopties (waaronder gespreide betaling over 90 dagen), kortingen en financiering voor het inruilen van server.

De kortingen kunnen fors oplopen: tot wel 85 procent korting op besturingssysteem HP-UX 11i als Solaris wordt ingeruild, en tot 30 procent korting op trainingen. Het is ook mogelijk om te migreren van Sun UtraSparc naar HP-servers met een tijdelijk behoud van Solaris als platform.

Derde geïnteresseerde

IBM heeft in april al een kortingsprogramma opgezet voor Sun-klanten. Dat is ironisch aangezien IBM juist eerst de noodlijdende concurrent wou kopen. Daarover gingen al geruime tijd geruchten rond, maar de gesprekken tussen die twee zijn bevestigd door informatie in documenten die Sun heeft ingediend bij de SEC (Securities and Exchange Commission).

In die paperassen over de uiteindelijke overname door Oracle wordt IBM met name genoemd, maar ook nog een derde partij. Die 'partij B' was al maanden in gesprek voordat Oracle plots interesse toonde. Het is officieel niet bekend wie die derde geïnteresseerde was, maar volgens analisten en ict-media zou dit wel eens HP kunnen zijn.