Het idee is om een compleet datacentrum aan te bieden in een 'verpakking' met de afmetingen van een zeecontainer. Alle benodigdheden zijn in daarbij geïntegreerd, inclusief stroomvoorziening en koeling. Op die manier ontstaat een datacentrum dat relatief mobiel is en bijvoorbeeld ingezet kan worden als snelle, eventueel tijdelijke, uitbreiding of noodvoorziening. Het bekendste voorbeeld van dergelijke rekencentra is de Blackbox van Sun Microsystems, maar meerdere leveranciers hebben het idee opgepikt.

Op het oog lijkt de nieuwe HP POD (Performance- Optimized Data Centre) sprekend op de Blackbox van Sun. Belangrijkste verschil met de Blackbox is echter dat de HP-container ruimte biedt aan apparatuur dat niet speciaal geprepareerd is voor containers. Zo is het volgens HP bij de POD mogelijk om bijvoorbeeld apparatuur vanuit het eigen datacentrum een tijdelijk onderkomen te geven in de HP-container. Daarmee lijkt de POD meer op IBM's datacontainer, de PMDC. De POD biedt ruimte aan 3500 servers, of (als de container puur voor storage wordt gebruikt) 12.000 harde schijven.

De wereldwijde levering van de POD volgend jaar verwacht, maar over de precieze leverbaarheid en prijs in nog niet veel bekend. Bron: Techworld