De budgetprovider van KPN – Het Net – komt vanaf september met een nieuwe abonnementsvorm: ADSL Voordeel Surfen. Dit kost in het eerste jaar 17,95 euro per maand, daarna 24,95. Hiermee concurreert de provider rechtstreeks met Zon en Tiscali, die beide vorige week met goedkope adsl-pakketten kwamen.

De snelheid bij Het Net is vergelijkbaar met die van Zon; 256 Kbps downstream en 64 upstream. Deze snelheden zijn identiek aan het ongeveer twee keer zo dure abonnement ADSL Surfen van Het Net. Deze zogenoemde light-variant werd precies een jaar geleden door KPN op de markt gebracht.

Verschil tussen beide pakketten is de datalimiet. Bij Voordeel Surfen is die 250 MB, terwijl de limiet bij het 33 euro kostende ADSL Surfen 1500 MB is. Elke extra verbruikte MB kost 1 cent. Zon hanteert voor zijn 15 euro kostende pakket ook een datalimiet van 250 MB. Tiscali houdt een limiet van 2000 MB en biedt ook wat snelheden betreft meer waar voor het geld.

Opvallend

Dat KPN nu ook onder de 20 euro duikt, mag opvallend genoemd worden. Vrijdag nog verklaarde topman Ad Scheepbouwer dat KPN niet mee zou gaan doen in de strijd aan de onderkant van de adsl-markt omdat daar geen geld is te verdienen.

Volgens een woordvoerder van KPN sloeg deze bewering op de bestaande producten. "Maar dit is een heel nieuw product." KPN ontkent desgevraagd dat het nieuwe abonnement een reactie is op Zon en Tiscali. "Dit stond al lang in de planning."

Of andere KPN-providers ook met deze variant gaan komen, is nog niet duidelijk. Klanten die zich voor 1 oktober bij Het Net aanmelden, betalen geen aansluitkosten.