De oorzaak van het verlies zou de wereldwijde economische crisis zijn. In het laatste kwartaal van 2007 boekte Samsung nog een winst van 2,2 biljoen Koreaanse won, ongeveer 1 miljard euro. Ook de jaarcijfers van 2008 waren teleurstellend voor de Koreanen. Over het hele jaar daalde de winst met 26 procent naar 5,7 biljoen won. In 2007 wist Samsung nog een winst van 7,4 biljoen won te boeken.

De lagere winst is vooral te wijten aan de lagere prijzen voor de chips en LCD schermen die het bedrijf produceert. En ook met de verlaagde prijzen daalde de verkoopcijfers van de chips met 18 procent en 12 procent voor tv's. Vanwege de verminderde vraag naar de producten, ondernam het bedrijf enkele maatregelen om op de kosten te besparen. Zo werden een aantal divisies samengevoegd en de chipproductie gehalveerd.

Ondanks de mindere winst verkocht Samsung wel meer telefoons. Alleen leverde de telefoons minder op omdat de handsets voor een lagere prijs over de toonbank gingen. Maar Samsung wil verder investeren in onder andere smartphones. Het concern wil de in de eerste helft van 2009 een aantal nieuwe smartphone op de markt brengen met verschillende besturingssystemen. Samsung heeft al smartphones in de collectie waar Windows Mobile, Symbian en Linux op draait. Maar er komt ook een telefoon op Android draait.

Sony

De Japanse rivaal Sony verwacht ook flink verlies te hebben gemaakt in het financiële jaar van 2008. De elektronicaproducent denkt een verlies te lijden van bijna 2 miljard euro. De slecht verkopende spelconsole Playstation 3 zou de voornaamste oorzaak zijn. Het is voor het eerst in veertien jaar dat Sony verlies boekt.