Het gebruik van mobiele internetabonnementen in het buitenland is erg duur. Wie over de grens zijn mobiele telefoon wil gebruiken om te internetten of een datakaart voor zijn laptop gebruikt, wordt doorgaans geconfronteerd met peperdure rekeningen.

T-Mobile gebruikers betalen momenteel meer dan 5 euro per MB, en in Engeland zijn gebruikers nog duurder uit met 4.11 pond per MB. De nieuwe tarieven zijn nog niet bekend, maar worden volgende week onthuld op het grootste vakcongres voor mobiele telecommunicatie in Barcelona.

T-Mobile lijkt de Europese Commissie voor te willen zijn. Die wil de roamingtarieven voor datagebruik dit najaar fors verlagen nadat vorig jaar ook de roamingtarieven voor normaal spraakverkeer zijn verlaagd.

De baas van de Britse OPTA Ed Richards heeft vorige week ook al opgeroepen tot forse verlagingen van het datagebruik naar aanleiding van een rapport van de European Regulators Group. De huidige tarieven houden iedere verdere ontwikkeling tegen, zegt Richards.

Rivaal Vodafone rekent momenteel nog altijd 5,95 euro per megabyte, maar kent speciale databundel voor buitenlands gebruik, waardoor het tarief lager uitvalt. Bij een datadagbundel van 14.28 kan 50 MB per dag worden binnengehaald. Maar niet overal wordt dit tarief gehanteerd in sommige landen rekent Vodafone zelfs 14,88 euro per MB.

In december heeft Vodafone aangekondigd dat ze met een substantiële tariefsverlaging de markt voor mobiel internet op de laptop wil openbreken. Met een nieuw tariefplan kunnen besparingen van zo'n 50 procent nationaal en 85 procent internationaal gerealiseerd worden. "We hebben de indruk dat T Mobile Vodafone gaat volgen," zegt een woordvoerster van Vodafone.

KPN Telecom kondigde vorige week toevallig ook een aanmerkelijke tariefsverlaging tot 60 procent voor mobiel internet in Nederland, en daarnaast zijn ook de buitenlandtarieven tot 50 procent in prijs verlaagd.