Oracle levert al Xen-gebaseerde virtualisatie met OracleVM, maar het ontbrak aan een goede beheertool voor optimalisatie en integratie. Dat is nu ondervangen met de aankoop van zeer grote naam in VM-beheer, Virtual Iron. Geruchten dat Virtual Iron een prooi zou zijn, hingen al een beetje in de lucht. Hoeveel Oracle neertelt voor het bedrijf is niet naar buiten gebracht.

Virtual Iron geldt in de wereld voor servervirtualisatie een beetje als 'the best of the rest' achter grote drie VMware, Citrix en Microsoft. Daarbij ligt de focus op wat het bedrijf native virtualization noemt, een manier van virtualisatie waarbij software uiteindelijk via twee virtualisatielagen in contact staat met de hardware. Naast de beheersoftware biedt Virtual Iron ook een eigen op Xen gebaseerde hypervisor en virtualisatieservers, maar Oracle geeft aan dat de beheersoftware de belangrijkste reden is om de leverancier over te nemen.

Wederom zet Oracle daarmee een stap in de richting van volledige grip op het datacentrum, met mogelijkheden om volledig geïntegreerde systemen te bieden voor complete rekencentra. De grootste stap is uiteraard overname van Sun, maar met Virtual Iron wordt een technisch puzzelstukje ingelegd op het gebied van virtualisatie.

Wat gaat gebeuren met het al bestaande virtualisatieaanbod van Sun is nog niet bekend. Het is nog onduidelijk of die onderdelen geïntegreerd worden met de nakende OracleVM-Virtual Iron combinatie, en over de toekomst van Suns eigen xVM en de xVM Ops Centre beheerconsole is het al helemaal gissen.

Oracle lijkt nog een enkel onderdeel te missen voor het datacentrum, en dat is het netwerk. De overname van Virtual Iron moet, net als de overname van Sun, in de zomer zijn afgerond. Bron: Techworld