Voorheen kon je met Hyper-V een VM alleen migreren naar een identieke processor, wat door veel klanten als een tekortkoming werd gezien. In Windows Server 2008 R2, waarvan nu een RC te downloaden is, zal een VM ook gemigreerd kunnen worden naar een ander model processor van dezelfde fabrikant. Intel naar Intel zal dus mogelijk zijn, en AMD naar AMD. Maar Intel naar AMD en andersom behoort nog niet tot de mogelijkheden.

Wanneer dat wel mogelijk zal zijn kan Microsoft niet zeggen. Volgens Neil Sanderson, product manager in het Verenigd Koninkrijk, wordt dat niet gezien als een belangrijke feature. “De meeste migraties gaan tussen servers van dezelfde leverancier”, zei hij.

Volgens Chris Wolf, virtualisatie-analyst van de Burton Group, gaat Microsoft met deze stap in ieder geval de goede kant op. “Live migratie was zeker een van de features waarmee VMware Microsoft pijn deed, dus dit is zeker een goede zet.”

Maar hij zei ook dat Microsoft nog een weg te gaan heeft. “Ze bieden geen memory overcommit in R2. Dat is een duidelijk voordeel voor VMware.” Hij zei dat Microsoft heeft geprobeerd om dit gebrek af te schilderen als minder belangrijk, maar voor gebruikers is het wel degelijk significant. “Veel mogelijkheden van virtualisatie zouden duidelijk beter af zijn met memory overcommit en Microsoft zou het zo snel mogelijk moeten toevoegen.”

Verder heeft SCVMM nog geen extensies in R2, volgens Wolf ook een gemis. Maar Microsoft is in ieder geval op de goede weg. “Ik zie R2 wel een opgang maken in het mkb, maar ik denk dat we moeten wachten tot de volgende release voordat het ook doordringt tot het bedrijfsleven”, zei hij.

Bron: Techworld