Dat deze bèta tegelijkertijd uitkomt met Bèta 1 van Windows 7 is te verklaren uit het feit dat de update aan de server-OS het sterk moet hebben van integratie met de nieuwste telg van Microsoft besturingssystemen. Zo is DirectAccess geïmplementeerd, waardoor waardoor werkstations met Windows 7 geen aparte vpn-verbinding nodig hebben om gebruik te maken van bronnen op het intranet. Wel is daarvoor ondersteuning voor IPv6 en IPSec nodig.

Voor het beheer van binnengehaalde bestanden de BrancheCache-functie toegevoegd. Deze houdt bij welke Windows 7-werkstations wat hebben gedownload, en zorgt het ervoor dat een werkstation niet iets nog een keer gaat downloaden als het al op het netwerk te vinden valt. De functie kan op een aparte BrancheCache server, of op een gedistribueerde manier aan de slag.

Maar meest aansprekend is de nieuwe functie die de R2-implementatie van Hyper-V meekrijgt, Live Migration. Net als VMware biedt, komt daarmee ook Hyper-V met de optie om VM's over fysieke servers te verplaatsen zonder dat ze worden stopgezet. Dat is totnogtoe een groot manco geweest van Hyper-V ten opzichte van VMware, omdat het gebrek daaraan de beschikbaarheid van virtuele machines danig ondergraaft. Quick Migration, het alternatief dat nog het dichtst in de buurt kwam, vereiste ook een herstart van de VM bij migratie, al ging het daarmee wel snel.

Een ander langverwachte verbetering is PowerShell 2.0, een uitbreiding van de populaire Windows shell. PowerShell krijgt daarmee meer grip op verschillende onderdelen binnen het besturingssysteem, met nieuwe cmdlets en nieuwe API's.

Terminal Services wordt in R2 vervangen door wat Remote Desktop Services heet, eigenlijk een uitgebreide variant van het desktop-of-afstand component. Daarbij is de broker vernieuwd en, nog belangrijker, is het mogelijk om de desktops te draaien op een virtual desktop infrastructure (VDI). De bekende functies van Terminal Services blijven gehandhaafd.

Het is niet bekend wanneer Windows Server 2008 R2 verschijnt. Hoewel de bèta bijna gelijktijdig met die voor Windows 7 uit is gekomen, en hoewel de twee duidelijk aan elkaar gekoppeld zijn, het is allerminst zeker of ze ook gelijktijdig het licht zullen zien. Voorlopig staat de planning voor R2 op medio 2010.

De bèta is hier te downloaden voor abonnees van de Microsoft TechNetsite. Windows Server 2008 R2 zal alleen in 64-bits-gedaante verschijnen. Bron: Techworld