De standaard is ontwikkeld om voorbereid te zijn op de toekomst. IT managers die met de tot voor kort snelste 10G standaard aan de slag zijn of zelfs al tegen de limieten van de standaard zijn aangelopen, hoeven dus niet lang te wachten op nog hogere snelheden. Terabit snelheden worden zelfs al verwacht voor 2015.

Eerste lichting

Volgens Marc Samsom, Datacenter Specialist bij Cisco, zullen de 40G en 100G snelheden eerst vooral opgepakt worden door de datacenters en de internet service providers. “In eerste instantie zullen de totale kosten voor 40G/100G nog wat hoog zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanpassing van fysieke infrastructuur. We hebben daarnaast met de introductie van vorige Ethernet standaarden gemerkt dat het steeds langer duurt voordat de standaarden daadwerkelijk op redelijke schaal gebruikt worden.”

Er lijkt een ontzettend grote vraag te zijn naar meer bandbreedte in de consumentenmarkt. De 40G/100G standaard zou als ‘enabler’ kunnen dienen in die markt. UPC is al bezig met 50-100 Mbps per huishouden over de kabel uit te rollen. Zakelijk worden dat soort bandbreedtes normaal gesproken gedeeld met tientallen werknemers. Voor de zakelijke markt lijkt er op dat gebied vooralsnog minder vraag naar de nieuwe standaard, op ISP’s en datacenters na dus.

10G

“Het gebruiken van 40/100G voor desktop pc’s is op dit moment overkill”, zegt Samsom. Dat zie ik niet gebeuren. Toch zijn er in de zakelijke markt ook veranderingen die ‘drivers’ zijn voor meer bandbreedte. Veelal wordt echter nog overgestapt op 10G verbindingen wanneer meer bandbreedte gewenst is.”

De grote ‘drivers’ voor 10G zijn volgens Samsom dat er steeds meer gevirtualiseerd wordt, er meer en meer gedistribueerde software en databases komen. De Virtual Machines gaan verder ‘reizen’, waardoor ze in veel gevallen verder weg komen te staan. Daarnaast komt er een steeds grotere vraag naar video on demand en HD content. Ook het economische aspect is niet uit te vlakken, want 10G wordt steeds beter betaalbaar.

Producten

Hoewel de 40G/100G standaard nu pas geratificeerd is, zijn er al bedrijven die producten gemaakt hebben op basis van de standaard, zoals Cisco en Juniper Networks. “Daarmee nemen ze de gok dat de pre-standaard niet meer veranderd wordt tot de ratificatie”, zegt John D’Ambrosia van de IEEE 802.3ba Task Force.

“We hebben nog tot maart 2010 veranderingen aangebracht in de standaard.” Toch beweert Juniper dat hun product volledig compatible is met de 40G/100G standaard zoals hij er nu is. Nu de standaard geratificeerd is, zullen er in elk geval meer bedrijven zijn die producten gaan maken op basis van de nieuwe standaard.

De IEEE standaarden organisatie verwacht dat de nieuwe IEEE 802.3ba standaard compatible blijft met de IEEE 802.3 installaties, wat behoud van de investeringen daarin betekent. Verder verwacht de organisatie dat de ratificatie uiteindelijk de uitgaven zal verlagen en de energie efficiëntie zal verhogen.

Bron: Techworld