In het Open Cloud Manifesto ontbreken huidige grote cloud-aanbieders en –pioniers als Amazon, Google en Salesforce. Daarnaast ontbreekt Microsoft. Onder de supporters bevinden zich wel IBM, Akamai, Cisco, EMC, Juniper, Novell, AT&T, het Open Cloud Consortium, Red Hat, de Object Management Group, SAP, VMware, Sogeti, The Open Group en Sun Microsystems.

Afhaken

Een van de initiefnemers voor het Open Cloud Manifesto trekt nu geheel onverwacht zijn handen van die open verklaring. Het Cloud Computing Interoperability Forum (CCIF) doet dit op de valreep: het manifest is vandaag geopenbaard. Mede-auteur Reuven Cohen laat weten in een discussiegroep dat het CCIF toch niet meedoet. “Dit doen we met pijn in ons hart.”

Hij haakt af omdat de medewerking aan het open cloud-document gezien kan worden als een schending van de normen van de open gemeenschap. “Deze gemeenschap heeft ons een mandaat van openheid en inspraak gegeven, en dus kunnen we dit document niet naar eer en geweten steunen.” Cohen neemt echter geen afstand van de intentie en inhoud van het manifesto, maar zegt nu terugblikkend dat het CCIF harder had moeten lobbyen voor open bespreking van het document.

Geheim

De mede-auteur van het document erkent daarmee grotendeels de kritiek die eind vorige week is geuit over de geslotenheid van het open cloud manifest. Die ophef is ontstaan over de geheime en aanvankelijk dichtgetimmerde aard van het manifesto. Microsoft-topman Steven Martin blogt dat hij de cloud-verklaring onder ogen heeft gekregen, maar dat hij het stil moest houden en dat het getekend moest worden in de huidige vorm.

De senior director zegt dat Microsoft er niet eerst over is geraadpleegd, maar één van de opstellers van het manifest spreekt dat juist tegen. Dat is Cohen die nu dus het lidmaatschap van de CCIF opzegt. Er is volgens hem echter wel contact met Microsoft opgenomen over het manifest.