De beheerder van het Android open source-project (AOSP) geeft er de brui aan. Hij is het zat dat de hardware-integratie achterblijft en dat klachten daarover steeds op zijn bord belanden. “Het heeft geen zin om een besturingssysteem te beheren dat op zijn officiële vlaggenschip niet kan booten door een gebrek aan GPU-ondersteuning”, schrijft Jean-Baptiste Quéru op Google+.

Gebrek aan hardware-integratie

Daarmee wijst hij met de vinger naar hardwareleveranciers die achterblijven met ondersteunende firmware. Voor de huidige officiële Android-vlaggenschepen, die de naam Nexus dragen, is dat chipfabrikant Qualcomm. Deze mobiele gigant levert SoC’s als de Snapdragon voor een groot deel van de Android-apparaten.

Het AOSP beheert de broncode van de vrij beschikbare versie van Android die ontwikkelaars en fabrikanten gebruiken. Deze basis van het besturingssysteem is gratis en vrij beschikbaar; voor de diensten van Google moet een licentie worden afgenomen bij het bedrijf. Op het AOSP worden systemen als Baidu’s Yi en Amazon’s Android gebaseerd. De AOSP is helemaal vrij en niet aan dezelfde regels gebonden als de Open Handset Alliance.

Gerommel bij AOSP

Maar ook applicatie-ontwikkelaars gebruiken dit bronmateriaal om testtoestellen te voorzien van een kale Android-versie. Het rommelt al een tijdje bij het project. Eind vorig jaar verdwenen de images van de nieuwe oer-Android Nexus 4 van de downloadportal. Op vragen over de aanleiding daarvoor antwoordde Quéru destijds dat hij geen commentaar kon geven.

Quéry zegt nu dat het geen zin heeft om het AOSP te blijven beheren, “vooral omdat ik de schuld krijg van iets waarvan ik niet de autoriteit heb om het probleem dat ik al zag aankomen op te lossen en zes maanden geleden al geëscaleerd heb.” Daarmee verwijst de beheerder naar de problemen die hij heeft ondervonden met de hardware-integratie.

Qualcomm levert niet

Android Police keek naar eerder opmerkingen van Quéry die ook al negatief was over de aanlevering van firmware voor de Nexus One, die ook was voorzien van een Qualcomm-chipset. De toestellen daarna kwamen van Samsung en waren voorzien van Samsungs eigen Exynos in de Nexus S en een OMAP-SoC van Texas Instruments in de Galaxy Nexus.

Waarom Qualcomm de firmware onder de pet houdt is officieel niet bekend, hoewel het duidelijk is dat het om een juridische kwestie gaat over intellectueel eigendom. Daardoor lijkt het er sterk op dat Qualcomm zijn eigen ontwikkelde firmware niet wil koppelen aan het de open source-broncode.

Hard- en software in beheer

Gebruikers op Google+ grappen dat Quéry beter kan overstappen naar Ubuntu. Ubuntua-maker Canonical wil met de Edge precies dit probleem omzeilen door zowel de hard- als de software open en in eigen beheer te houden. De eerste Edge zal nog enkele proprietary hardwaredrivers hebben, aldus Canonical-topman Mark Shuttleworth, maar in een volgende versie moeten die verdwijnen en moet het toestel volledig open zijn.

Het is overigens nog maar de vraag of de Ubuntu Edge er ooit komt. Het crowdfundingproject blijft nogal steken en heeft na twee weken een kwart van zijn doel van 32 miljoen dollar bereikt. Volgens schema zou dat nu al 16 miljoen dollar moeten zijn.