De twee bedrijven hebben het bezwaar van de Europese Commissie al ontvangen. Sun Microsystems vermeldt dit in een korte verklaring die het heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission). "De 'Statement of Objections' is een uiteenzetting van de eerdere inschatting van de Commissie over de combinatie van Suns open source-database MySQL met de enterprise-databaseproducten van Oracle", meldt Sun.

Volgens de overnameprooi van Oracle is het bezwaar van de EC beperkt tot die machtscombinatie van de marktleidende open source-database en de marktleidende bedrijfseigen database. De EC-antitrustdivisie, onder leiding van Eurocommissaris Neelie Kroes, is bezorgd dat de overname Oracle teveel macht geeft en daarmee de marktverhoudingen verstoort.

Kritiek

Critici stellen dat de EC teveel gericht is op het beschermen van Oracle-concurrenten en dat er vanzelf wel weer concurrentie voor MySQL ontstaat. De aard van open source maakt het immers mogelijk het product af te takken (forken) om daarmee de markt op te gaan. De EC redeneert dat marktverstoring ook consumenten en bedrijven raakt; die zitten dan vast aan één grote leverancier die de prijzen kan ophogen.

Het formele bezwaar van de EC luidt de volgende fase in van het antitrustonderzoek naar de overname. Beide bedrijven kunnen nu hun tegenargumenten indienen. Sun meldt in de SEC-paperassen nog dat de EC-verklaring niet automatisch een voorbode is van het uiteindelijke oordeel van de Commissie. Bovendien zal een besluit ook nog goedgekeurd moeten worden door het Europese Hof van Eerste Aanleg, stelt Sun.

MySQL en Oracle DB

Oracle reageert fel. Het stelt dat de databasemarkt juist veel concurrentie kent. "Er zijn tenminste acht sterke spelers, waaronder IBM, Microsoft, Sybase en drie verschillende open source-leveranciers." Bovendien zijn er grote verschillen tussen de Oracle-database en MySQL, stelt Oracle. De EC zou zowel de databasemarkt als open source niet goed begrijpen.

De koper beroept zich ook op het verleden: "Er is geen onderbouwing in de Europese wet voor bezwaar tegen een fusie van twee van de acht firma's die verschillende producten verkopen. Dit soort fusies vinden regelmatig plaats en zijn al tientallen jaren niet geblokkeerd door wetgevers in de Verenigde Staten of Europa." Oracle haalt ook het Amerikaanse ministerie van Justitie aan, die de koop al heeft goedgekeurd. Bron: Techworld