WikiWeps is een project waarmee een werkend wapen wordt gemaakt dat door 3D-printers wordt geproduceerd. Oprichter Defense Distributed zamelt de komende tijd geld in voor dit streven. Ondertussen proberen de initiatiefnemers een community op te zetten van enthousiaste hobbyisten die bijdragen aan een vuurwapen dat uit de printer komt rollen.

Wapen uit de 3D-printer

Het is al bewezen dat het goed mogelijk is om een 3D-printer te gebruiken voor huis, tuin, keuken en munitieloods-doeleinden toen een uitvinder vorige maand een systeemkast printte. Dit is de primaire behuizing van een vuurwapen waar alle onderdelen in verwerkt worden, zoals het trekkermechanisme en wapenmagazijn.

Wapensmid Michael Guslick dupliceerde de metalen systeemkast van een M16 naar een variant van duroplast. De uitvinder vuurde naar eigen zeggen tweehonderd schoten af zonder dat dit hoofdonderdeel beschadigingen opliep. Al meteen na de succesvolle test, publiceerde de wapensmid uitgebreide CAD-tekeningen online zodat hobbyisten er zelf mee aan de slag kunnen. Dit ontwerp wordt nu gebruikt voor de WikiWapens.

Geen vergunning nodig

Amerikanen mogen zonder vergunning wapenonderdelen aanschaffen en zelf assembleren. De kunst is dan ook om naast de systeemkast ook al die andere wapenonderdelen te produceren. Zo zijn de loop en het wapenmagazijn in het eerste ontwerp nog van metaal. De wikipagina is helder over het einddoel: “Een volledig functionerend vuurwapen van thermoharder printen."

Omdat de systeemkast de feitelijke behuizing is van vuurwapens, is deze specifiek genoemd als een onderdeel van de Amerikaanse wapenwet. Daarom wordt dit onderdeel speciaal samen met geluidsdempers en explosieven gereguleerd. Het idee dat mensen nu een wapen in elkaar zouden kunnen zetten zonder vergunning, is angstaanjagend te noemen.

Iedereen aan de wapens

Het doel van de wiki is om het iedereen mogelijk te maken zelf een wapen te printen. De makers hebben het niet zo op overheidsbemoeienis die het Tweede Amendement in de weg staan. Op het blog van Defense Distributed stelt oprichter Sean Kubin bijvoorbeeld dat de bioscoopschietpartij in Colorado vorige maand voorkomen had kunnen worden als iedereen wapens bij zich droeg.

De weg naar een gecrowdsourcet vuurwapen is niet zonder tegenslagen. Crowdfunder Indiegogo sloot de publieke inzamelingsactie van Defense Distributed omdat critici het project markeerden als ongepast. De oprichters hebben al 2000 van de beoogde 20.000 dollar ingezameld en zijn nu in gesprek met Indiegogo om dit geld vrij te krijgen.