De community achter VirtualBox 3.0 heeft volgens de post van hoofdontwikkelaar Frank Mehnert naast de alledaagse bugfixes werk gemaakt van ondersteuning voor OpenGL 2.0 in Windows-, Linux- en Solarisguests. Daarnaast kunnen applicaties in Windowsguests die gebruik maken van Direct3D 8 of 9 vanaf deze versie ook draaien in de VM, al is die toevoeging nog experimenteel.

Grootste stap is en blijft de toevoeging van Guest SMP, Symmetric Multiprocessing. Per VM kan VirtualBox zo 32 vCPU's (Intel VT-x of AMD-V) aanmaken, die tegelijkertijd uit dezelfde geheugenpool kunnen tappen. Daarbij moet voor de bèta worden opgemerkt dat de prestaties van aangemaakte AMD vCPU's niet best zijn. Uiteraard is deze versie niet geschikt voor productie-omgevingen.

VirtualBox is een open source project dat onderhouden wordt door Sun Microsystems dat valt onder de GPL-licentie of (voor ontwikkelaars die via Sun aan de slag gaan) de CDDL. Sun verkoopt ook de commerciële variant. Het verschil zit hem in de functies: wie ondersteuning voor usb, iSCSI, OVF en Remote Desktop wil hebben, is aangewezen op de bedrijfseigen variant. Bron: Techworld