Dat maakt de groep, waar bijvoorbeeld ook Sun bij betrokken is, vanochtend bekend. In de aankondiging wordt er echter wel op gewezen dat de nieuwe suite bedoeld is om uit te testen, maar dat het nog niet geschikt is voor een productie-omgeving. De bèta is beschikbaar in het Engels voor Windows, Linux, Mac OS X en OpenSolaris.

Terwijl OpenOffice ondersteuning biedt voor de binaire Microsoftformaten (.doc, .xls, .ppt), ligt de nadruk uiteraard op het eigen Open Document Format. Daarvan wordt de komende versie, 1.2, ondersteund. De bestanden van Office 2007 en 2008 voor Mac OS X slikt OpenOffice vanaf 3.0 ook, en de bundel hoeft niet meer onder x11 te draaien. En krijgt de suite de uitstraling van een echte Acqua-applicatie, zo schrijven de makers.

Qua functionaliteit heeft de suite een nieuwe 'Start Centre' gekregen. De Spreadsheet, Calc, heeft een nieuwe solver gekregen, en kan nu 1024 kolommen per blad aan. Via het delen van de workbook kunnen spreadsheets aan elkaar gekoppeld worden. De notitiefunctie van Writer is aangescherpt, en nieuwe opties om meerdere pagina's tijdens het bewerken te tonen. Draw en Impress zijn beter geworden in het croppen van plaatjes. Bron: Techworld