Vijftig nieuwe functies en 150 uitbreidingen van bestaande fucties is het resultaat van zes maanden sleutelen. Daaronder zitten functies die gebruikers kennen van Excel. "Als je bijvoorbeeld een kolom versleept, wil je niet dat die over een andere kolom wordt geplaats maar tussen twee kolommen in", vertelt Cor Nouws, bij OpenOffice.org verantwoordelijk voor marketing. "Daar moest je bij OpenOffice altijd een extra handeling voor uitvoeren." Ook is de indeling van het autofilter aangepast en is er in grafieken nu sprake van een 'omgekeerde as-aanduiding'.

Ook beloven de ontwikkelaars uitbreidingen op specifieke 'OpenOffice.org-kwaliteiten' als PDF-export en de Navigator. Zo kan in Navigator de tabvolgorde van objecten in een presentatie worden aangepast. Bij export van een presentatie naar PDF worden de diatitels nu geconverteerd naar bladwijzers. Ook wordt het mogelijk om eigen pictogrammen te importeren voor het aanpassen van de werkbalken.

De komende weken worden gebruikt om bugs, die de release blokkeren, uit de nieuwe versie te krijgen. De ontwikkelaars concentreren zich inmiddels op uitbreidingen voor versie 3.0, die voor 6 maanden later op de kalender staat.

Bron: Techworld