De Noorse browsermaker maakt de plotse overstap vanwege de aankomende nieuwe mobiele versie van Opera. Die variant van de alternatieve webbrowser is voor de smartphonebesturingssystemen Android en iOS. De Opera-variant voor die platformen (van respectievelijk Google en Apple) komt naar verwachting uit op het Mobile World Congress, dat eind februari wordt gehouden in Barcelona.

Speciaal voor smartphones en tablets

De nieuwe mobiele Opera-versie draagt de naam Ice en is de opvolger van Opera Mini. De tot op heden dienst doende eigen browserengine Presto voldoet volgens Opera's developmentteam niet goed voor Android en iOS, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

Ice is bedoeld voor smartphones én voor tablets. De browser, gebaseerd op het in iOS al ingebouwde WebKit, heeft een nieuw design voor de weergave van bookmarks en voor de touch-bediening. Opera wil bewust niet een 'pc-browser' inkrimpen voor mobiel, of een 'telefoon-browser' oppompen voor smartphones en tablets.

Teruggang bestrijden

Opera is van oudsher groot op mobiele telefoons met internetmogelijkheden, maar niet op moderne smartphones. De browser verliest de laatste tijd terrein, blijkt uit metingen van StatCounter.

Gadgetsite PocketLint toont de nieuwe gui en touch-bediening van de nieuwe Opera-variant:

Via: PocketLint.